Mainos

Pk-yritysten suhdannehuippu jäämässä taakse

Näkymiä varjostavat raaka-aineiden korkeat hinnat ja nousevat työvoimakustannukset.

Pienet ja keskisuuret yritykset pitävät lähiaikojen talousnäkymiä aiempaa vaisumpina.Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n pk-suhdannebarometrin mukaan yritysten suhdannehuippu näyttää vähitellen jäävän taakse.

Suhdannenäkymiä varjostavat EK:n mukaan kustannuspaineet, joita aiheuttavat muun muassa raaka-aineiden ja energian korkeat hinnat yhdessä nousevien työvoimakustannusten kanssa.

- Yritysten ongelmana on se, että liittokierroksen palkkaratkaisut ovat selvästi kalliimpia kuin kilpailijamaissa, EK:n pk-yritysvaltuuskunnan puheenjohtaja Heimo J. Aho sanoo.

Suuret korotukset tuntuvat erityisesti palvelualojen yrityksissä, joissa työvoimakustannusten suhteellinen osuus on korkeampi kuin muilla toimialoilla. Ahon mukaan sopimuskaudella 2007-2009 kaksinumeroiset korotusprosentit eivät ole harvinaisia.Esimerkiksi yksityisellä sosiaalipalvelualalla korotusvaikutus on runsaat 12 prosenttia.

Aho katsoo, että palkkaratkaisuissa tulisi nykyistä enemmän ottaa huomioon eri yritysten tuottavuuskehitys ja nykyinen tilanne.Myös paikallista sopimista tulisi edistää.

- Työaikaa voitaisiin joustavoittaa esimerkiksi työaikapankeilla. Niistä on hyviä kokemuksia sekä työnantaja- että työntekijäpuolella.

EK aikoo selvittää talven aikana erityisesti pk-yritysten valmiuksia yrityskohtaiseen sopimiseen. Lisäksi se tarjoaa yrityksille niin sanottuja hyviä käytäntöjä sopimisen edistämiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.