Mainos

Pk-yritykset työllistävät aikaisempaa vähemmän

Pieniin ja keskisuuriin yrityksiin syntyy aiempaa vähemmän uusia työpaikkoja. Finnveran ja Suomen Yrittäjien tekemän pk-barometrin mukaan tilanne on muuttunut merkittävästi kahdessa vuodessa. Uuden selvityksen mukaan pk-yrityksistä huomattavasti useampi ei aio nyt palkata lisää väkeä. Niiden yritysten osuus, joilla ei enää ole rekrytointi tarvetta, on lisääntynyt kahdessa vuodessa 27 prosentista 39 prosenttiin. Myös yrittäjien odotukset joutua itse työttömäksi ovat kaksinkertaistuneet keväästä.

-Työllisyyskehityksen kannalta pk-yritysten kasvutrendin tasaantuminen on ongelmallista, sillä uudet työpaikat ovat syntyneet viime vuosina juuri pk-yrityksiin, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Pasi Holm sanoo.

Yritysten vienti kuitenkin kasvaa viime vuoden malliin.

Pahimmiksi työllistämisen esteiksi yritykset mainitsevat mm. ammattimaisen työvoiman saatavuuden ja tuotteiden kysynnän epävarmuuden. Pahimpana esteenä yritykset pitävät kuitenkin korkeita työvoimakustannuksia, kertoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus.

- Yrittäjien mukaan työvoimakustannukset ovat pahin työllistämisen este. Siksi maltillinen työmarkkinaratkaisu on välttämätön työllisyyden paranemisen kannalta. Sen paremmin palkkaratkaisu kuin palkansaajajärjestöjen laadulliset vaatimuksetkaan eivät saa nostaa työvoimakustannuksia oleellisesti, toteaa Järventaus.

Suomessa on noin 230 000 pk-yritystä, joista 218 000 työllistää alle kymmenen henkeä. Voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten lukumäärä on selvästi alentunut. Nyt niitä on enää viisi prosenttia. Pahimmäksi kehittymisesteeksi voimakkaasti kasvuhakuiset yritykset kokevat rahoituksen hankkimisen, muiden muassa vakuusongelmat.

Pk-barometri perustuu yli 3000 pk-yrityksen vastauksiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.