Mainos

Pk-yritykset odottavat suhdanteidensa pysyvän samana

Pienten ja keskisuurten yritysten suhdannenäkymät ovat edelleen hyvät, vaikkakin hiukan varovaisemmat kuin viime keväänä, jolloin Suomen Yrittäjät julkaisi edellisen yrittäjäbarometrin. Hiukan yli 30 prosenttia pk-yrityksistä uskoo suhdanteidensa paranevan seuraavan 12 kuukauden aikana. Hiukan yli 60 prosenttia uskoo tilanteen pysyvän ennallaan. Huonompia näkymiä odottaa reippaasti alle 10 prosenttia yrityksistä.

Myönteisistä näkymistä huolimatta lähes 80 prosenttia yrityksistä aikoo säilyä saman kokoisena. Suurin piirtein saman vastauksen pk-yritykset antoivat viime kevään kyselyssä. Teollisuudessa ja palvelualojen yrityksissä toiminnan laajentamisnäkymät ovat positiivisemmat kuin muilla aloilla.

Pk-yritysten liikevaihto on kasvanut reaalisesti nyt ensimmäistä kertaa 1980-luvun lopun tasolle. Parhaiten kasvaa seuraavan vuoden aikana kaupan ja rakennusalan yritysten liikevaihto, heikoimmin palvelualojen yritysten liikevaihto.

Alle viidennes palkkaa uutta henkilökuntaa

Kaikki toimialat ovat palkanneet lisää työvoimaa viimeisten 12 kuukauden aikana. Eniten työvoimaa on lisännyt rakennusala ja vähiten kauppa. Seuraavan vuoden aikana yli 70 prosenttia yrityksistä aikoo säilyttää henkilökuntansa nykyisen kokoisena. Varsinkin rakennusala harkitsee tarkkaan henkilökunnan lisäämistä hyvistä näkymistä huolimatta. Ala aikoo ilmeisesti kasvattaa liiketoimintaansa ja parantaa tuottavuuttaan alihankintasuhteita lisäämällä.

Pk-yritykset nimeävät pahimmiksi kehittämisen esteeksi epäterveen ja kireän kilpailun sekä työn sivukulut. Kilpailua vääristävät yritystuet, konkurssit ja velkasaneeraukset. Erityisesti rakennusala valittaa myös harmaan talouden tuomasta epäterveestä kilpailusta. Kolme tärkeintä pk-yritysten kehittämisaluetta ovat markkinointi, investoinnit koneisiin ja laitteisiin sekä vakavaraisuuden ja käyttökatteen kohottaminen.

Paljon puhutuista verotarkastuksista yrittäjien kokemukset ovat pääasiassa myönteisiä. Vain joka viides yrittäjä valittaa niistä. Yrittäjät epäilevät, että verotarkastajat pyrkivät etsimään virheitä tulostavoitteidensa täyttämiseksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.