Mainos

Pk-yritykset odottavat hidastuvaa kasvua

Hieman useampi pienyrittäjä odottaa talouskasvun hidastuvan kuin nopeutuvan seuraavien 12 kuukauden ajan. Yli kaksi kolmasosaa pk-yrityksistä arvioi oman toimialansa suhdanteiden kuitenkin pysyvän ennallaan lähimmän vuoden aikana.

Suhdanteiden heikkenemistä odottavien yritysten määrä nousi tänään julkistetun yrittäjäbarometrin mukaan ensimmäisen kerran kolmeen vuoteen suuremmaksi kuin suhdanteiden paranemista odottavien yritysten määrä. Barometrin saldoluku laski -6,8:aan. Myönteisimmät suhdannenäkymät ovat palveluissa, missä kasvun jatkumista ennustavia on 3,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin heikkenemistä odottavia. Rakentamisen saldoluku oli 0 ja pk-teollisuuden -15,9.

Suurin osa pk-yrityksistä eli 64,5 prosenttia odottaa kasvun jatkuvan ennallaan. Suhdanteiden paranemista odottaa barometrin mukaan edelleen 14,4 prosenttia. Heikkenevää suhdannekehitystä ennusti kevään yrittäjäbarometrissä 21,1 prosenttia pk-yrityksistä.

Laimentuneet suhdanneodotukset vähentävät yritysten työllistämishalukkuutta, mutta kasvun painopisteen siirtyminen kotimarkkinoille pitää sen edelleen kohtuullisena. Yli 70 prosenttia pk-yrityksistä ennakoi henkilökuntansa määrän pysyvän ennallaan ja 17 prosenttia kasvavan. Vähenemistä odottavia oli 12,7 prosenttia. Kahdessa pienyrityksessä kolmesta on kyselyn mukaan kesätöitä ensi kesänä. Yritysten lukumäärän perusteella se merkitsee kymmeniä tuhansia kesätyöpaikkoja. Määrä on samaa tasoa kuin viime kesänä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.