PK-yrittäjä: Kaipaatko kasvua – mene Afrikkaan

Afrikka on muuttunut. Se ei ole enää pelkkä avustusmarkkina, vaan enemmän aidosti myös kaupallinen. Näin arvioi aurinkopaneeleja valmistavan Naps Systemsin toimitusjohtaja Timo Rosenlöf.

– Siellä on tahoja, jotka investoivat omilla varoillaan, koska ne tarvitsevat palveluja, sanoo Rosenlöf.

Yhtiön liikevaihdosta noin neljännes tulee Afrikasta. Jokainen projekti räätälöidään paikallisiin tarpeisiin. Pienimmillään paneeli voi olla osa kylmäkuljetusketjua kamelin selässä. Paneeleista voi rakentaa myös ison voimalan, jolla tuotetaan sähköä öljyputkien ruostesuojaukseen.

Monin paikoin sähköverkkoja ei ole, eikä niitä kannata rakentaa. Niinpä tuotantoa hajautetaan jopa yksittäisten talojen katoille, sinne missä sähköä kulutetaan.

– Ihan ensimmäisten tarpeiden joukossa on kännykän akun lataaminen, toteaa Rosenlöf.

Talouskriisi ei ole hetkauttanut Afrikkaa

Elinkeinoelämän keskusliitto patistaakin nyt ympäristöteknologiaa valmistavia yrityksiä hakemaan kasvua juuri Afrikasta. Sitä eivät finanssikriisit ole keikuttaneet. Talous on kasvanut 5-6 prosenttia jo vuosia.

– Meillä on tätä pääomatavaraa, mitä me pääasiassa tuotamme. Näyttäisi paperilla ainakin, että siinä olisi hyvä kohta, sanoo EK:n johtaja Leena Mörttinen.

Helpolla liiketoimintaa Afrikasta ei löydy. Joka euro edellyttää jalkatyötä ja paikallista verkottumista. Etänä bisnestä ei voi pyörittää.

– Vaikka kuinka tapaa ihmisiä ja sopii, että jatketaan tästä, kun palaan konttorille, niin eipä todennäköisesti jatketa. On mentävä uudestaan paikan päälle. Ihmiset vaativat edelleen kasvotusten tapaamista ja keskustelua, kertoo Rosenlöf.

– Varmasti pitää ymmärtää se poliittinen tilanne paremmin, kuin normaalisti länsimaissa, kun bisnestä tehdään, toteaa Mörttinen.

Käytännössä paikallisten olojen erilaisuus voi olla juuri se syy, miksi Afrikkaan kannattaa mennä. Esimerkiksi perussähkö on monessa Afrikan maassa niin kallista, että aurinkosähkö on erittäin kilpailukykyistä. Kaikkein kärjistetyin tilanne on niissä maissa, missä sähkö tuotetaan dieselillä.

– Dieseliä kuljetetaan pitkälle sisämaahan ja sitä käytetään sähkön tuottamiseen. Silloin sähkön hinta on todella korkea, kertoo Rosenlöf.

Katso Leea Ollikaisen juttu (Seitsemän uutiset 10.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat