Mainos

Pk-seudun matkalipusta maksetaan jatkossa kilometrien mukaan

Osa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen lipuista hinnoitellaan tulevaisuudessa matkan pituuden perusteella. Arvolipulla matkustavat leimaavat lippunsa noustessaan liikennevälineeseen ja siitä poistuessaan.

YTV:n hallitus on päättänyt uudistuksesta tämänpäiväisessä kokouksessaan.

Kausilippujen hinnoittelu perustuu edelleen kuntarajoja noudattavaan vyöhykemalliin. Kausilipuilla saa matkustaa rajattomasti tietyn ajan, kun taas arvolipuilla maksetaan erikseen jokaisesta matkasta.

YTV:n mukaan nykyisessä järjestelmässä koetaan ongelmaksi lyhyet, kuntarajat ylittävät matkat, jotka ovat suhteellisen kalliita.

- Valtaosa matkustajista käyttää kausilippuja, joten uudistus koskee aika pientä määrää asiakkaita. Tavoitteena on lieventää myös kausilippujen osalta seutulippujen hintoja, sanoo YTV:n Matkustajapalvelut-yksikön päällikkö Pirkko Lento.

YTV:n mukaan lippu-uudistuksesta ei tule liian monimutkaista, vaikka aiemmin niin sanottua check in-check out -järjestelmää ei ole ollut käytössä.

- Kun ihminen toimii jotenkin, se tulee aina ajan myötä rutiiniksi. Alkuvaiheessa tietysti kaikki uusi on vaikeata. Uskon ihmisten oppimiskykyyn, Lento miettii.

Hankalaksi lipun leimaaminen myös poistuessa saattaa muodostua ruuhka-aikaisin, kun kulkuneuvoissa on tungosta.

- Jatkotyössä on todella paljon asioita pohdittavana. Aikanaan yksityiskohdat täsmentyvät, Lento tokaisee.

Arvolippuihin myös luotto-ominaisuus

Arvolippuihin voi tulla luotto-ominaisuus, koska osa matkustajista saattaa syystä tai toisesta käyttää lippua enemmän kuin siinä on rahaa.

- Useimmiten on uudistukset toteutettu siten, että maksimihinta veloitetaan ja lisäksi on joustovara. Se saattaisi mennä vähän miinuksenkin puolelle ja se veloitetaan sitten, kun seuraavan kerran korttia käytetään, Lento kertoo.

Helsingin seudun matkakorttijärjestelmä uusitaan vaiheittain. Ensimmäisenä askeleena vaihdetaan nykyiset matkakortit uusiin kortteihin ensi vuoden kesästä alkaen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.