Mainos

Pitkät päivät ja paljon vapaata – Sopiiko Gambian malli Suomeen?

Gambian presidentti Yayha Jammeh on pistänyt pienen länsiafrikkalaisen maan työviikon uusiksi. Helmikuun alusta alkaen myös perjantai on vapaapäivä lauantain ja sunnuntain lisäksi.

Gambian asukkaista 90 prosenttia on muslimeja. Perjantai on muslimien pyhäpäivä.

Julkisten viranhaltijoiden työviikko lyhenee uudistuksen myötä nelipäiväiseksi: virka-aika on vastedes maanantaista torstaihin klo 8–18.

Suomessakin lyhennetty työviikko saattaisi SAK:n kehittämispäällikön Juha Antilan mukaan sopia joillekin työaloille.

– Tätä on meillä jonkin verran käytössäkin esimerkiksi elintarviketeollisuudessa. Tehdään esimerkiksi viikonloppuna pitkiä työvuoroja, ja sitten ollaan maanantaista torstaihin vapaalla, Antila sanoo.

Myös pitkiä matkoja työpaikalleen ajaville puristettu työaika sopisi. Kaukaa työhön matkaava voisi täyden viikon sijaan tehdä muutaman todella pitkän päivän ja olla työpaikan yhteydessä sosiaalitiloissa tai jossain muussa majoituksessa yötä.

"Imee ihmisestä mehut"

Antila kuitenkin epäilee, että viikon töiden tekeminen kolmessa tai neljässä päivässä alkaisi pitkällä aikavälillä kuluttaa työntekijää.

Huonoja seurauksia työajan puristamisesta saattaa olla sekä terveydelle että hyvinvoinnille.

– Puristettu työaika tekee yksittäisistä työpäivistä aika raskaita ja pidentää seuraavaan työpäivään elpymistä. Työpäivinä voi olla vaikeaa hoitaa sitten sosiaalista ja perhe-elämää luonnollisesti.

Antilan mukaan Suomessa on 90-luvulla kokeiltu muun muassa 6+6-työaikaa. Tällöin kuudessa tunnissa tehdään kahdeksan tunnin työ. Palkka maksetaan normaalisti kahdeksalta tunnilta.

Tehokkaan työnteon rupeamat toimivat siinä missä muutkin työaikajärjestelmät, mutta Antilan mielestä ne sopivat parhaiten vain lyhyisiin jaksoihin.

– Kyllä ne työpäivät vievät silloin ihmisestä mehut aika tavalla, hän arvioi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.