Mainos

Pitkäniemen palon sytytti todennäköisesti potilas

Nokian Pitkäniemen psykiatrisen sairaalan viimeöisessä palossa loukkaantuneista potilaista osa on päässyt pois sairaalan teho-osastolta. Pahoja palovammoja saanut potilas on edelleen tehohoidossa, mutta hänen tilansa on paranemaan päin. Psykiatrisen sairaalan yöllisessä tulipalossa oli ainekset suuronnettomuuteen.

Nokian Pitkäniemen psykiatrisen sairaalan palon sytytti todennäköisesti joku potilaista. Poliisin mukaan palo sai alkunsa ilmeisesti vaatenaulakosta, jossa roikkuneet vaatteet sytytettiin tahallaan. Palo syttyi myöhään eilisiltana osastolla, jossa hoidetaan pitkäaikaispotilaita.

- Mitään muutakaan syytä ei vielä ole suljettu pois, mutta tässä vaiheessa poliisi tutkii tapausta tuhotyönä. Kuulemme jatkossa henkilökuntaa ja potilaita, sanoo tutkintaa johtava rikoskomisario Pasi Nieminen Nokian poliisista.

Nieminen arvelee tutkinnan kestävän useita viikkoja. Ongelmia voi hänen mukaansa tuottaa se, miten selkeästi paikalla olleet potilaat kykenevät kertomaan asioita poliisille.

Varsin monet Pitkäniemen potilaat tupakoivat. Osalla heistä on omat tulentekovälineet, joita sairaalan ohjeiden mukaan tulee säilyttää lukkojen takana. Lisäksi kunkin osaston tupakkahuoneessa on yhteiskäyttöön tarkoitettu sytytin, joka on kiinni ketjulla.

- Omat tulentekovälineet sallitaan sellaisille potilaille, jotka hoitohenkilöstö on arvioinut riittävän hyväkuntoisiksi. On kuitenkin mahdollista, että joku on tuonut tulitikkuja sairaalan ulkopuolelta, sanoo osastonhoitaja Mirja Koivunen.

Yksi potilas sai palovammoja

Palossa loukkaantuneista potilaista yhdellä on vakavia palovammoja, ja hän on tehohoidossa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Neljä muuta oli vielä aamulla tehohoidossa savumyrkytyksen vuoksi. Iltapäivään mennessä kolme heistä oli päässyt takaisin Pitkäänniemeen ja neljäs teho-osastolta tavalliselle osastolle.

- Tilanne on tasoittunut, onneksi, sanoo Pitkäniemen sairaalan ylilääkäri Klaus Lehtinen.

Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiapuun vietiin yöllä kaikkiaan kahdeksan henkilöä. Osa savua hengittäneistä sai hoitoa terveyskeskuksessa. Palopaikalla olleet kolme hoitajaa ovat nyt sairaslomalla ja kotihoidossa.

Pelastuspäällikkö Seppo Männikön mukaan henkilökunta toimi esimerkillisesti: hoitajat ryhtyivät heti auttamaan potilaita ulos rakennuksesta ja soittivat hätäkeskukseen. Ensimmäiset palokunnan yksiköt olivat tuolloin jo matkalla automaattisen hälytyksen perusteella, mutta puhelun jälkeen paikalle määrättiin lisävoimia.

Automaattinen hälytys tuli eilen kello 23.18. Yhden paikkeilla yöllä palo oli saatu sammumaan. Savusukeltajat hakivat rakennuksesta kuusi potilasta, jotka olivat häkämyrkytyksen vuoksi jo tajuttomia.

Sisätilat paloivat pahoin

Tuli turmeli pahoin yhden Pitkäniemen rakennuksen sisätiloja, mutta ei levinnyt muihin rakennuksiin. Palo levisi osaston poikittaiskäytävältä kahdelle pitkittäiskäytävälle, mutta ei ehtinyt potilashuoneisiin asti. Rakennuksen korjaustöiden arvioidaan kestävän pari kolme kuukautta. Osastolla oli 18 potilasta, joista 15 loukkaantui.

Osasto on ylilääkäri Lehtisen mukaan aikuispsykiatrinen ja hoitoajat keskimäärin parisataa päivää. Kaikkiaan Pitkäniemen sairaalassa on 230 potilaspaikkaa.

Pitkäniemen sairaalan rakennukset ovat vanhoja, useat peräisin 1900-luvun alkuvuosilta. Automaattisten sammutusjärjestelmien asentaminen sairaalaan on aloitettu, mutta tähän mennessä ne on saatu vasta kolmelle osastolle.

Onnettomuustutkintakeskus ryhtyy tutkimaan Pitkäniemen paloa suuronnettomuuden vaaratilanteena. Johtavan tutkijan Kai Valosen mukaan tutkinta painottuu turvajärjestelyihin ja sairaalan pelastuskäytäntöihin. Tutkintalautakunta nimetään ensi viikolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.