Mainos

Pitkän ajan ennuste: Kunnon talvi sittenkin mahdollinen?

Eurooppalainen pitkän ajan ennuste ennakoi Suomeen keskimääräistä lämpimämpää talvea, kun taas yhdysvaltalainen ennuste on kylmemmän talven kannalla.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF ennustaa Suomeen joulu-helmikuun jaksosta 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Yhdysvaltalaisen NOAAn ennusteessa on puolestaan merkkejä keskimääräistä kylmemmästä talvesta.

– ECMWF:n ennusteen mukaan länsivirtaus olisi keskimääräistä voimakkaampi ja Atlantilta virtaisi meille lauhaa ilmaa tavanomaista useammin talven aikana. Suomen sää olisi matalapainevoittoista ja vaihtelevaa sekä etelässä tavanomaista sateisempaa. Sateet tulisivat etelässä välillä lumena ja välillä vetenä. Yhdysvaltalaisen NOAAn ennuste poikkeaa kuitenkin eurooppalaisesta ennusteesta, sillä NOAAn mukaan talvi olisi kokonaisuudessaan tavanomaista kylmempi. NOAA jakaa kuitenkin ennusteensa kuukausittain niin, että joulu- ja helmikuu saattaisivat olla lähellä keskimääräistä ja tammikuu keskimääräistä kylmempi, toteaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

ECMWF ennustaa tavanomaista lämpimämpää talvea koko Eurooppaan ja ennuste koskee kolmea talvikuukautta kokonaisuutena. NOAAn ennuste tavanomaista kylmemmästä talvesta koskee pohjoisinta Eurooppaa. NOAAn mukaan ilmavirtaukset puhaltaisivat meille usein kylmää ilmaa koillisesta ja idästä.

– Voi olla, että ainakin yksi kuukausi tulee olemaan todella kylmä, muut voivat olla tavanomaista lämpimämpiä. Talvi voi muuttua tavanomaista kylmemmäksi, vaikka alkaisikin keskimääräistä lämpimämpänä. Pitkät ennusteet eivät kuitenkaan valitettavasti ole vielä kovin varmoja täällä Suomen leveysasteilla, sanoo Aleksi Jokela.

Pitkän ajan ennusteet eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso tämän viikon ennuste:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.