Mainos

Pitkäaikaistyöttömyys kovassa kasvussa

Suomen työttömyysaste nousi helmikuussa 9,1 prosenttiin, kertoo Tilastokeskus. Vuosi sitten lukema oli 8,7 prosenttia.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli helmikuun lopussa työttömiä työnhakijoita yhteensä 324 000, eli 33 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Työttömien määrä on kasvanut kaikkien ely-keskusten alueella, eniten Uudellamaalla, Kainuussa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Yli vuoden työttömänä olleita oli 86 000 eli lähes 20 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Uudellamaalla pitkäaikaistyöttömiä lähes 50 prosenttia enemmän

Tutkija Tuunia Keränen Uudenmaan ELY-keskuksesta sanoo, että juuri pitkäaikaistyöttömyys on tällä hetkellä suuri ongelma. Pitkäaikaistyöttömäksi luetaan henkilö, joka on ollut yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana.

– Pitkäaikaistyöttömiä oli Uudenmaan alueella helmikuussa 47 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tässä näkyy se, että työttömyysjaksot pitenevät. Itse asiassa alkaneita työttömyysjaksoja oli vähän vähemmän kuin viime vuonna, mutta niiden, jotka ovat jääneet työttömäksi, on vaikea päästä takaisin töihin, Keränen sanoo.

Uudellamaalla on kuitenkin havaittavissa pieniä merkkejä siitä, että nuorisotyöttömyyden kasvu olisi hidastunut. Työttömiä nuoria oli kuitenkin helmikuussa vielä 13 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Nuoret ovat työmarkkinoilla kaikista haavoittuvimpia.

– Yleensä kun taantuma alkaa, se näkyy siinä, että nuorisotyöttömyys alkaa kasvaa, koska ei palkata uusia työntekijöitä. Lisäksi nuoret ovat usein osa- ja määräaikaisessa työssä. Mutta toisaalta kun tilanne alkaa kääntyä parempaan, sekin saattaa näkyä nuorissa ensimmäisenä. Että voihan tämä tavallaan kertoa siitäkin, että tässä joskus lähitulevaisuudessa olisi käänne parempaan tässä työllisyyskehityksessä, Keränen sanoo.

- Nythän myös nuoriin voimakkaasti panostetaan, että on esimerkiksi tämä nuorisotakuu, joka sekin on toivottavasti osaltaan vaikuttanut tähän tilanteeseen.

Korkeasti koulutettujen työttömyys räjähtänyt

Hyvä koulutuskaan ei takaa enää töitä. Korkeasti koulutettujen työttömyys on ollut jo pitkään kovassa kasvussa, ja Uudellamaalla jo useampi kuin joka neljäs työtön on hankkinut korkean koulutuksen.

Uudenmaan ELY-keskuksen kuntien alueella työttömistä 26 prosenttia oli helmikuussa 2014 korkeasti koulutettuja. Keskiasteen koulutuksen saaneita oli 37 prosenttia, perusasteen koulutuksen saaneita 29 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.