Mainos

Pitkäaikaistyöttömillä vähäiset koulutushalut

Työttömät osallistuvat tuoreen tutkimuksen mukaan aikuiskoulutukseen selvästi vähemmän kuin työlliset. Aikuiskoulutuksesta hyötyvätkin erikoisesti hyväosaiset, väittää tutkija Heikki Silvennoisen Turun yliopistossa tekemä tutkimus.

Yli kaksi vuotta työttömänä olleista henkilöistä puolet ei ole ollut koulutuksessa kertaakaan aikuiselämänsä aikana. Ammattikoulutusta vailla olevista työttömistä aika harva uskoo lisäkoulutuksen tuomaan hyötyyn: koulutukseen uhratun ajan ja vaivan ei uskota tuovan työpaikkaa.

Toisaalta vain vähän koulutettu henkilö on todennäköisemmin sitä mieltä, että aikuiskoulutusta olisi annettava erityisesti heikoimmin koulutetuille.
Jos taas työssä olevat hyväpalkkaiset korkeakoulutetut saisivat päättää aikuiskoulutuksesta, heikommin koulutetut eivät pääsisi etusijalle.
Vähän koulutetut ja työttömät ajattelevat muita useammin, että kansalaisten tulisi itse saada päättää, osallistuvatko he koulutukseen vaiko eivät.

Mitä kauemmin henkilö on ollut työtön, sitä todennäköisemmin hän epäilee ajatusta, jonka mukaan työttömän olisi parempi olla koulutuksessa kuin vain työttömänä. Silvennoisen tutkimus perustuu Tilastokeskuksen aineistoon vuodelta 1995, jossa haastateltiin yli neljää tuhatta 18-64-vuotiasta suomalaista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.