Mainos

Pitkäaikaistyöttömiä patistellaan terveystarkastuksiin

Kunnat haluavat pitkäaikaistyöttömät terveystarkastuksiin. Eri puolilla maata on kehitteillä malleja, joilla pyritään parantamaan työttömien terveyttä ja työkykyä.

Esimerkiksi Oulussa terveystarkastuksia on tehty syksystä lähtien. Niissä on päästy kiinni pitkällekin edenneisiin sairauksiin.

Terveys ja työkyky ovat avaimia työpaikan saantiin. Hankkeen projektityöntekijä, terveydenhoitaja Pirjo Nevalainen Oulusta kertoo, että työttömillä on paljon terveydellisiä ongelmia. Heidän joukossaan on runsaasti sairaita, vajaassa hoidossa tai kokonaan hoidotta olevia asiakkaita.

-Pitkäaikaistyöttömät käyttävät terveyspalveluja huomattavan vähän, hän lisää.

Enimmäkseen terveystarkastuksissa on kuitenkin tullut esille samoja ongelmia kuin työssä käyvilläkin. Tämä tarkoittaa liikunnan vähäisyyttä, huonoja ruokailutottumuksia ja sitä kautta ylipainoa, korkeita kolestroliarvoja ja kohonnutta verenpainetta. Tarkastuksissa käyneillä on ilmennyt myös masennusta.

Nevalainen kertoo, että tarpeen mukaan terveydenhoitaja ohjaa asiakkaan esimerkiksi lääkärille tai asiakastiimiin, jossa on terveydenhuollon, päihdetyön, mielenterveyspalveluiden, sosiaalitoimen ja työvoimahallinnon työntekijöitä.

Nevalaisen mukaan työttömien palaute palvelusta on ollut hyvä. Hän iloitsee siitä, että juuri kukaan ei ole kieltäytynyt tarkastuksesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.