Mainos

Pitkäaikaishoitoa tarvitsevan kotipaikan vaihto helpottuu

Vanhukset ja vammaiset voivat päästä hoitoon lähelle omaisiaan, kun kotikunnan valintaoikeutta helpotetaan.

Hallitus esittää kotikuntalakiin säännöstä, jonka mukaan yli vuoden kestävässä hoitosuhteessa kotikuntansa ulkopuolella asuvalla olisi kotikunnan valintaoikeus. Oikeus koskisi viranomaispäätöksellä perhehoitoon, laitoshoitoon tai asumispalveluihin sijoitettuja.

Sosiaalihuoltolakia muutettaisiin samalla niin, että palveluja voisi hakea muualtakin kuin kotikunnasta. Kotikunnan vaihtuminen voisi siten perustua myös omaan päätökseen hakeutua toisen kunnan asukkaaksi ja sen palvelujen piiriin. Uudistusten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mukaan pitkäaikaishoitoa tarvitsevan henkilön muuttoa toiseen kuntaan ei ole kielletty tähänkään asti. Siihen ei kuitenkaan ole ollut käytännössä mahdollisuuksia, koska kunnilla ei ole ollut velvollisuutta järjestää pitkäaikaishoitoa ulkopaikkakuntalaiselle.

Uuden kunnan olisi arvioitava hoidon tarve sekä järjestettävä tarvittavat palvelut yhteistyössä muuttoon halukkaan asukkaan kotikunnan kanssa.

- Henkilön tuleva kotikunta päättäisi hoidosta ja palveluista samoin perustein kuin jos hakijana olisi kunnassa jo asuva henkilö, Risikko kertoo tiedotteessaan.

Risikko arvioi, että muuttohalukkuutta on eniten haja-asutusalueilta kasvukeskuksiin, mutta muuttojen määrää on vaikea ennakoida. Lain voimaantulon jälkeen parina ensimmäisenä vuonna kotikuntia vaihdettaneen vilkkaammin mutta jatkossa tilanne tasaantunee, ministeri uskoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.