Mainos

Pitkäaikaisesta huumeidenkäytöstä vakavia vaurioita aivoihin

Kaikilla huumeiden pitkäaikaiskäyttäjillä on todettu persoonallisuuden häiriöitä. Lisäksi he kärsivät oppimiseen ja keskittymiseen liittyvistä ongelmista.

Pitkäaikainen huumeiden käyttö vaikuttaa haitallisesti aivojen toimintaan. Kaikilla huumeriippivaisilla on Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan persoonallisuuden häiriöitä. Lisäksi heillä on vaikeuksia oppimisessa ja keskittymisessa. Varsinkin jos huumeiden käyttö aloitetaan hyvin nuorena muutokset aivoissa ovat erityisen vahingollisia.

Helsingin yliopiston tutkijaryhmä on usean vuoden ajan tutkinut, kuinka pitkäaikainen kovien huumeiden käyttö vaikuttaa aivojen toimintaan. Tähän tutkimukseen ovat päässeet mukaan HUS:n huumevieroitusyksikön potilaat, jotka ovat olleet pitkään huumausaineriippuvaisia. Tutkimus on osoittanut, että pitkäaikainen huumeiden käyttö aiheuttaa vakavia muutoksia aivoissa, varsinkin jos huumeiden käyttö aloitetaan hyvin nuorena.

Dosentti Taina Autti Helsingin yliopistosta kertoo, että kaikilla huumeiden pitkäaikaiskäyttäjillä on todettu persoonallisuuden häiriöitä. Lisäksi he kärsivät oppimiseen ja keskittymiseen liittyvistä ongelmista. Lisäksi on havaittu sekä näkö että kuuloon liittyviä ongelmia.

Tutkimusryhmä on tutkinut mm. entisiä anfetamiinin käyttäjiä. Osa pitkäaikaisen käytön vaurioista pystytään hyvällä hoidolla ja kuntoutuksella korjaamaan. Kuitenkin pitkäaikaiskäyttäjillä voi myöhemmikin olla muistiin liittyviä ongelmia. Suomen tutkimuksissa on keskitytty niihin huumeisiin, jotka ovat täällä yleisimmät kuten amfetamini ja heroiini eli opioidit. Muualla maailmassa kokaiini on ollut tutkituin huume.

Huumeiden käyttö on räjähdysmäisesti lisääntynyt viime vuosina. Varsinkin nuorten päihteiden käyttö on lisääntynyt ja asenteet huumeisiin ovat muuttuneet aiempaa myönteisemmäksi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 11.11.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.