Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Pitäisikö kuntavaalit siirtää koronan takia lokakuulle? "Toimivassa demokratiassa vaalit pidetään aina ajallaan – vaikeissakin oloissa"

Pitääkö kuntavaaleja siirtää koronan takia? 7:45
Uutisaamussa vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo myös mielipiteensä väitteestä, että tiettyjen puolueiden äänestäjäkunta jättäisi äänestämättä, jos vaalit järjestetään koronan keskellä.

Kuntavaalit on määrä järjestää 18. huhtikuuta koronatilanteesta huolimatta, kertoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Vaalit tullaan näillä näkymin järjestämään koronaviruksen keskellä. Maailmalla leviävät viruksen muunnokset ja arviota hitaampi rokottaminen tekevät tilanteesta ennakoitua vaikeamman. Jotkut kysyvät, onko valtiovallan viesti ristiriitainen, jos ihmisiä kehotetaan pysymään kotona ja samalla kannustetaan lähtemään vaaliuurnille.

– Kyllä tässä tiettyä ristiriitaa on, jos tilanne tästä pahenee, Jääskeläinen kommentoi Uutisaamussa.

Hän kertoo, että vaalit on tarkoitus järjestää terveysturvallisesti, hyödyntäen jo viime vuonna tutuiksi tulleita turvavälejä, käsidesejä ja kasvomaskeja. Kunnat voivat myös esimerkiksi suositella äänestäjille, että esimerkiksi aamuvarhaisen äänestysajat varattaisiin riskiryhmään kuuluville äänestäjille.

Vaalien siirto vaatii lakimuutoksen

Julkisessa keskustelussa on pohdittu myös mahdollisuutta siirtää vaaleja. Jääskeläisen mukaan vaalien valmistelu on niin pitkällä, että siirto on jo nyt hankalaa. Päätös on silti yhä mahdollista tehdä, mutta se on hänen mukaansa tehtävä viimeistään helmikuussa.

Vaalien siirtäminen vaatisi eduskunnassa tehtävän lainmuutoksen. Jos vaaleja siirrettäisiin, ne kannattaisi Jääskeläisen mukaan siirtää lokakuun loppuun.

– Olen sitä meiltä, että jos lähdetään siirtämään, niin vähintään puoli vuotta pitää siirtää, hän toteaa.

Niin pitkään kun poliittista päätöstä vaalien siirrosta ei ole tehty, Jääskeläinen lähtee siitä, että vaalit pidetään huhtikuussa.

– Toimivassa demokratiassa vaalit pidetään aina ajallaan, myös hieman vaikeissakin oloissa.

Lue myös:

    Uusimmat