Pitääkö työn verotusta laskea? Näin kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat vastaavat

STT kysyi kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaiden Paula Risikon, Alexander Stubbin ja Jan Vapaavuoren näkemyksiä jäljellä olevan ja tulevan vaalikauden keskeisiin kysymyksiin. Linjaerot jäivät melko vähäisiksi.

Jos eläkeneuvotteluissa ei synny päätöstä eläkeiän nostosta, tuleeko hallituksen tehdä ratkaisu itse?

Stubb luottaa siihen, että työmarkkinajärjestöt pystyvät sopimaan asiasta. Jos näin ei jostain syystä tapahtuisi, hallitus ei voisi seistä tumput suorina.

Risikon mielestä hallituksen on tarvittaessa tehtävä päätökset.

Myös Vapaavuoren mielestä asia pitää ratkaista tavalla tai toisella. Muuten edessä on joko eläkemaksujen roima korottaminen tai eläkkeiden leikkaus, jotka ovat olennaisesti eläkeiän nostoa huonompia vaihtoehtoja.

Voidaanko minihallitusneuvotteluissa sopia talouskasvuun tarkoitetun paketin kasvattamisesta yli 600 miljoonan euron?

Stubb ei näe asiassa järkeä. Jos muut puolueet haluavat avata kehysriihen päätöksiä, myös kokoomus tuo omat vaatimuksensa pöytään.

Risikon mukaan pakettia voidaan kasvattaa, jos tarve vaatii ja edellytyksiä on. Vapaavuoren mukaan hienosäätöön pitää olla aina mahdollisuus, mutta sovituista kehyksistä on tärkeää pitää kiinni.

Pitääkö työn verotusta laskea ensi hallituskaudella?

Stubb pyrkisi veroasteessa eurooppalaiseen keskitasoon. Se edellyttäisi noin viiden miljardin euron veropakettia, joka rahoittaisi itsestään vähintään kolmanneksen lisääntyneen työllisyyden kautta.

Risikon mielestä veroja voidaan alentaa, jos tarpeeksi suuria uudistuksia saadaan aikaan. Myös Vapaavuori keventäisi verotusta, joskaan merkittäviin kevennyksiin ei hänen mielestään ole mahdollisuutta.

Miten suhtaudutte keskitettyihin palkkaratkaisuihin ja paikalliseen sopimiseen?

Stubbin mielestä keskitetyillä sopimuksilla on luotu vakautta ja ennustettavuutta Suomen talouteen. Ketterämpiä malleja pitäisi kuitenkin löytää vähintään täydentämään keskitettyjä ratkaisuja.

Risikko näkee myönteisenä, että paikallisen sopimisen suuntaan ollaan varmaankin menossa. Myöskään keskitetylle ratkaisulle ei pidä sanoa koskaan ei.

Vapaavuoren mielestä olennaisinta on, että päätökset parantavat maan suhteellista kilpailukykyä. Ala- ja yrityskohtaiset erot puoltavat siirtymistä paikallisen sopimisen suuntaan.

Pitääkö ay-maksujen verovähennysoikeus säilyttää?

Stubbin mielestä verovähennysoikeuden pienentäminen voisi olla ensi vaalikaudella realistinen tavoite.

Risikko katsoo, että menettely kuuluu suomalaiseen sopimusyhteiskuntaan ja se on syytä säilyttää. Vapaavuori ei lähtisi puuttumaan asiaan.

Nimetkää yksi asia kokoomuksessa, joka vaatii heti korjausta tai uudistamista?

Stubbin mielestä hallitusvastuun ja talouskriisin aikana puolueen sisäinen aate- ja arvokeskustelu on jäänyt liian vähälle. Uuden periaateohjelman valmistelu pitäisi käynnistää.

Risikko haluaisi puolueen jäsenistön asiantuntemuksen nykyistä paremmin käyttöön. Vapaavuori nostaisi sivistyspolitiikan aseman entistä korkeammalle puolueen asialistalla.

Pitääkö samaa sukupuolta olevilla olla oikeus avioliittoon ja adoptioon?

Stubbin mielestä kyllä, kyse on ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta. Risikko ei kannata ulkoista adoptio-oikeutta, koska sillä saattaa olla vaikutusta ulkomaisiin adoptioihin. Vapaavuori sanoo tukevansa tasa-arvoista avioliittolakia. 

Lue myös:

    Uusimmat