Pitääkö perusterveen pelätä ärhäkkää sikainfluenssaa? Lääkäri vastaa

Muutamat sikainfluenssan aiheuttamat työikäisten kuolemat ovat herättäneet laajaa huomiota. Kausi-influenssaan kuolee kuitenkin suoraan tai välillisesti Suomessa joka vuosi satoja ihmisiä, jotka eivät näy tilastoissa influenssaan menehtyneinä. Menehtyneet ovat usein vanhuksia tai perussairaita.

Sikainfluenssavirus on influenssakauden valtavirus, niin kuin se on viime vuosina ollut.

Niin sanottu sikainfluenssavirus eli A(H1N1)pdm09 voi joissain tapauksissa viedä perusterveenkin tehohoitoon tai aiheuttaa jopa kuoleman. Näin vakavat tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että HUS:in alueella sikainfluenssan takia on tänä vuonna joutunut tehohoitoon 16 varmistettua tapausta. Kuolleita on kolme, joista suurin osa on ollut keski-ikäisiä.

Infektioylilääkäri Järvinen sanoo, että sikainfluenssavirus näyttäisi aiheuttavan joskus harvoille terveillekin ihmisille vaikean keuhkokuumeen, joka lopettaa keuhkojen hapetustoiminnan.

Tällöin sairaudessa keuhkokudos muuttuu tiiviiksi ja nestettä sekä tulehdussoluja sisältäväksi. Tällöin happi ei enää siirry ilmasta verenkiertoon eivätkä keuhkot pysty enää hapettamaan riittävästi verta. Järvisen mukaan kuoleman syy on usein hapensaannin loppuminen tai elinvaurio.

Vanhuksella, jolla peruskunto on heikentynyt tai ihmisellä, jolla on vaikeita perussairauksia influenssa voi johtaa jälkitauteihin kuten keuhkokuumeeseen. Tällöin ihmisen perussairaus voi vaikeutua.

Infektioylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että influenssa on usein alkusysäys, joka johtaa aikaisempien ongelmien pahenemiseen ja jopa kuolemaan. Kuolinsyyksi merkitään usein esimerkiksi keuhkokuume tai sydäninfarkti.

Milloin hoitoon?

Infektioylilääkäri Asko Järvinen rauhoittelee, että influenssa ei tapa nopeasti. Hän sanoo, että sikainfluenssa alkaa tyypillisesti rajuna, mutta johtaa harvoin ensimmäisenä päivänä hengityksen heikkenemiseen tai sairaalahoitoon.

– Joillakin ihmisillä voi muutamien päivien aikana näin käydä, sanoo Järvinen MTV Uutisille.

Järvisen mukaan hoitoon tulee hakeutua, jos hengitys vaikeutuu tai tuntuu raskaalta, yleistila heikkenee tai tauti muuttuu uudestaan vaikeammaksi.

Järvinen rauhoittelee, että sikainfluenssan ei pitäisi johtaa kuolemaan, jos hakeutuu ajoissa hoitoon. Rajuissa tautimuodoissa lääkehoidolla on usein ollut tehoa. Ääritapauksissa on käytetty kehon ulkoista hapetusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tämän kauden influenssarokotus tehoaa hyvin parhaillaan kiertäviin influenssaviruksiin.

HUS:in infektioylilääkäri Asko Järvisen mukaan noin kymmenellä ensimmäisenä sikainfluenssan takia tehohoitoon joutuneella ei ollut kausi-influenssarokotetta tältä vuodelta.

Lue myös:

    Uusimmat