Pitääkö lemmikki pukea pakkasella?

Koirien pukeminen talvipakkasilla herättää monenlaisia tunteita. Jotkut ihastelevat suloisia otuksia, toiset pitävät talviasuakin suorastaan eläinrääkkäyksenä.

Moni koiranomistaja on kuitenkin huomannut sen, että varsinkin lyhytkarvaiset ja pienet koirat tuntuvat palelevan kovissa pakkasissa, eikä lenkeistä meinaa tulla mitään ilman jonkinlaista asua.

- Tyypilliset suomalaiset rodut, kuten suomenpystykorva, karjalankarhukoira, lapinkoira ja jopa suomenajokoira, ovat tottuneet tällaiseen ilmastoon, ja niillä on runsas pohjavilla. Erityisen tarkkana pitää olla lyhytturkkisten, pienten ja maata lähellä kulkevien koirien kanssa, painottaa Suomen Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola.

Paksut anturat korvaavat kengät

Unholan mukaan tärkeintä koiran asun valinnassa on käytännöllisyys. Turhat koristeet ja ylimääräiset asusteet kannattaa jättää suosiolla kauppaan.

- Niille koirille, jotka selvästi jotain ylimääräistä päällensä tarvitsevat, kannattaa ostaa tarkoituksenmukainen suojapuku. Vaatteen tulee suojata vatsaa, selkää ja vähän raajojakin. Myös materiaaliin kannattaa kiinnittää huomiota - asun tulee olla helposti pestävä ja nopeasti kuivuva. Lisäksi olisi hyvä, että siihen ei tarttuisi lumi, Unhola neuvoo.

Unhola itse ei innostu koirille tarkoitetuista kengistä ja tossuista.

- On viimeisin muoti-ilmiö ajatella, että koiran tassut palelisivat pakkasella. Toki joidenkin kohdalla näin onkin, mutta tossut eivät sinällään ole välttämättömiä. Ei koira tossuja usein mielellään käytäkään. Ennen tossuja käytettiin suojana, jos koiralla oli haavoja tai vammoja tassuissa.

Jos lemmikin tassut reagoivat pakkaseen, kannattaa kokeilla erilaisia tassurasvoja ensiavuksi.

Asu voi aiheuttaa aggressioita

Paksuihin vällyihin puettu koira saattaa aiheuttaa ihmetystä myös muissa koirissa. Kennelliiton viestintäpäällikkö muistuttaa, että koirat kommunikoivat pitkälti elekielellään, joten jos vaatteet peittävät eleet, voi kommunikointi häiriintyä.

- Jos toinen koira ei saa selvää, miten vastaantulijan korvat tai häntä liikkuvat, se ei osaa sitä välttämättä lukea. Tällöin koira saattaa saada väärää informaatiota. Tämä voi johtaa siihen, että koirat ovat epäluuloisempia toisiaan kohtaan kuin normaalisti. Koirat kun eivät ole tottuneet näkemään toisiaan puettuina tai erilaisissa, kummallisissa asuissa, Unhola korostaa.

Hän ymmärtää pakkaspukeutumisen, mutta ulkomailta rantautunut "omistajan ja koiran yhteinen pukeutumistyyli" ei häntä innosta.

- Toivottavasti ei mennä mahdottomuuksiin, vaan pidetään mielessä, että koira on eläin, ja se tykkää olla niissä karvoissa kuin se on. Koiraa ei pidä pukea huvin vuoksi - sitä varten on lelukoiria ja pehmoeläimiä.

Vapina ja pään ravistelu merkkejä palelusta

Kovassa pakkasessa ei kannata pitää mitään koiraa ulkona pitkää aikaa, on sillä sitten paksu pohjakarva tai asu päällä.

- Niin kauan kuin koira on liikkeessä, se vielä tarkenee, mutta missään nimessä koiraa ei saa jättää esimerkiksi kaupan eteen istumaan näillä pakkasilla. Varsinkin pienten koirien kanssa on tärkeää liikkua lenkillä reippaasti, ja niille voi tarvittaessa laittaa jotain suojavaatettakin, Unhola sanoo.

Koira viestii kylmästä muun muassa nostelemalla jalkojaan, kieltäytymällä liikkumasta tai ravistelemalla päätään, kun koiran korvat palelevat.

- Koira voi myös vapista ja tutista, jolloin se yrittää saada itseään lämpimäksi. Näissä tilanteissa kannattaa pyrkiä sisätiloihin mahdollisimman pian. Jos tällaiset pakkaset jatkuvat, niin palelevan koiran kanssa kannattaa mennä nopeita, lyhyitä lenkkejä monta kertaa päivässä, Unhola opastaa.

Kylmyys voi tappaa koirankin

Jos koiran korvissa tai tassuissa on halkeilemia tai pieniä avohaavoja, voi syynä olla korvien paleltuminen.

- Esimerkiksi korvat reagoivat kylmään hyvin yksilöllisesti - ei ole mitenkään yleistä, että pysty- tai ohutkorvaisen koiran korvat palelevat, mutta jos ääreisverenkierto on jostain syystä huono, niin kylmä saattaa ottaa korviinkin pahemmin, Unhola sanoo.

Pahimmassa tapauksessa koira saattaa jopa menehtyä, jos se jätetään pakkaseen liian pitkäksi aikaa eikä sen reaktioihin kiinnitetä huomiota.

- Tällaisia ei ole tullut kuitenkaan meidän tietoomme. Nykyään ihmiset tietävät hyvin myös esimerkiksi pihakoirien vaatimuksista, eli koiralla pitää olla tarjolla vettä, joka ei pääse jäätymään, sekä lämpöinen, eristetty koppi, johon se pääsee lämmittelemään.

Unholan mukaan viranomaiseen pitää ottaa välittömästi yhteys, jos näkee koiran, jonka epäilee palelevan esimerkiksi pihalla tai jonnekin sidottuna.

Lue myös:

    Uusimmat