Pistikö itikka? Kokeile kutinaan basilikaa ja piparminttua

Kun hyttysen puremat piinaavat ja kutina käy sietämättömäksi, voi oloa helpottaa muullakin kuin antihistamiinilla.

Hyttysen puremien hoitoon moni hakee helpotusta apteekista saatavalla antihistamiinilla, mutta sietämätöntä kutinaa voi lievittää ilman lääkettäkin.

Nopeimman helpotuksen kutinaan saa asettamalla jääpalapussin tai vaikkapa jäisen pakastevihannespussin puremakohtaan. Kylmä helpottaa oloa ja estää myös raapimisen, mitä voi olla vaikea lopettaa kun sen on kerran aloittanut.

Puremien hoitoon voi myös kokeilla eteerisiä öljyjä, joita taputellaan puremakohtiin. Teepuu- ja laventeliöljy torjuvat kutinaa, turvotusta ja kipua. Molemmissa öljyissä on ominaisuuksia, jotka ehkäisevät tulehdusten syntymistä. Makeutusaineena yleensä käytetty hunaja toimii myös eteeristen öljyjen lailla puremien hoitoon.

Basilikaa, banaania ja piparminttua

Kesän perusyrtteihin kuuluva tuore basilika sisältää lääkkeissäkin käytettyä kamferia ja tymolia, jotka yhdessä auttavat kutiamiseen. Jos puutarhassa tai ikkunalaudalla kasvaa basilikaa, kannattaa murskata yrtistä muutama lehti ja asetella lehtimurskaa kutiaviin kotiin.

Banaani ei sisällä samanlaisia ainesosia kuin basilika, mutta monet kertovat etenkin banaaninkuoren hieromisen helpottavan kutinaa. On epäilty, että banaaninkuori tuntuu miellyttävältä iholla ja hedelmän sokerit saattavat lievittää puremia.

Jos mikään edeltävistä keinoista ei auta, voi omaa mieltä huijata ajattelemaan muutakin kuin piinallisesti kutiavia puremia. Tähän huijaukseen sopii hyvin tuore piparminttu, sillä se aiheuttaa viilennysaistimuksen, joka saa aivot reagoimaan voimakkaasti. Ihmisen aivot pystyvät käsittelemään kerrallaan vain yhtä tunnetta ja sen vuoksi esimerkiksi iholle laitettavalla tuoreella piparminttumurskalla tai muulla piparminttua sisältävällä aineella, kuten hammastahnalla voi hetkeksi unohtaa kutinan.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Kuvat: Colourbox

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja