Mainos

Pisa-tulokset houkuttelevat: Ruotsalaisyritys haluaa perustaa yksityiskoulun Suomeen

Ruotsalainen kouluyritys haluaa perustaa yksityiskoulun Suomeen.

Kunskapsskolan-yritys on kiinnostunut Suomesta hyvien Pisa-koulutusvertailutulostemme vuoksi. Se uskoo, että koulun pyörittäminen Suomessa kasvattaisi sen suosiota Ruotsissa. Yrityksen kouluilla on nimittäin käytössään toistensa opetusmateriaalit, ja suomalaisopettajien laatimat materiaalit olisivat haluttua tavaraa myös naapurissa.

- Suomalaisella koululla ja opettajakunnalla on erittäin hyvä maine. Siksi Ruotsissa herättäisi suurta huomiota, jos meillä olisi mahdollisuus kehittää ruotsalaista opetusta yhteistyössä suomalaisopettajien kanssa, sanoo Kunskapsskolanin toimitusjohtaja Per Ledin.

Yrityksellä on 33 koulua Ruotsissa ja kaksi Englannissa, ja se on avaamassa yhden myös Yhdysvaltoihin. Suomen-aluevaltauksen se haluaisi aloittaa perustamalla ruotsinkielisen koulun Helsinkiin.

Muutkin maat olleet kiinnostuneita

Opetusneuvos Jari Rajanen opetusministeriöstä kertoo, että muutkin kuin ruotsalaiset ovat olleet alustavasti kiinnostuneita yksityiskoulun perustamisesta Suomeen. Alustavia kyselyitä on viime vuosina tullut useilta eurooppalaisilta koulutuksen järjestäjiltä.

Yksikään kyselijä ei kuitenkaan ole jättänyt varsinaista lupahakemusta sen jälkeen kun heille on selitetty, millä edellytyksillä yksityiskoulu voi Suomessa toimia.

Jotta yksityiskoulu pääsisi Suomessa osaksi julkista koulujärjestelmää ja saisi valtion rahoitusta, sen täytyy saada opetuslupa valtioneuvostolta. Luvan saadakseen opetuksen järjestäjän täytyy muun muassa osoittaa, että sen opetukselle on tarvetta ja kysyntää.

Viime vuosina luvan saaneista kouluista moni on osoittanut tämän toimimalla ensin joitakin vuosia vapaaehtoisvoimin ilman valtion rahaa.

Rajanen painottaa, että vaikka koulu täyttäisi kaikki vaadittavat edellytykset, se ei silti välttämättä saa opetuslupaa. Hallitus ei ole viime vuosina hyväksynyt läheskään kaikkia saamiaan hakemuksia.

Suomessa koulu ei saa tehdä voittoa

Suomessa toimii noin 85 yksityiskoulua, Ruotsissa selvästi useampia. Kummassakaan maassa yksityiskoulut eivät peri lukukausimaksuja, vaan ne rahoittavat toimintansa julkisen sektorin tuilla.

Selkeä ero maiden välillä on kuitenkin se, että Ruotsissa yksityiskoulu saa tehdä voittoa ja jakaa omistajilleen osinkoja. Suomessa vain yhdistys tai säätiö voi perustaa yksityiskoulun eikä voittoa saa tehdä.

Kunskapsskolan on voittoa tavoitteleva yritys, jonka omistajiin kuuluu muun muassa Wallenbergin teollisuussuvun Investor-yritys. Suomeen päästäkseen sen olisi perustettava erillinen säätiö täkäläistä koulua pyörittämään. Valtioneuvoston tulkittavaksi jäisi, olisiko yrityksen omistama säätiö riittävän pyyteetön opetuksen järjestäjä.

- Perusopetuslaissa on säännös, joka estää opetuksen järjestämisen taloudellisen edun tavoittelemiseksi. Jos Kunskapsskolan hakee lupaa, tämäkin asia tulee arvioitavaksi, Rajanen sanoo.

Toimitusjohtaja Ledin vakuuttaa, ettei Kunskapsskolan pyrkisi tekemään voittoa Suomessa, vaan sijoittaisi koulun tuotot opetuksen parantamiseen. Toistaiseksi yritys ei ole Ruotsissakaan maksellut osinkoja, vaan on perustanut koulujensa tuotolla uusia kouluja ja kehittänyt opetusta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.