Mainos

Pisa-pyykkiä pestään Ruotsin vaaleissa

Ruotsin vaaleihin on enää pari päivää aikaa ja puolueiden loppukiri on täydessä vauhdissa. Yksi sosiaalidemokraattien ja Vasemmiston pääteemoista on ollut koulutus, sillä Ruotsi ei ole vieläkään selvinnyt Pisa-shokista. Erityisen arvostelun kohteeksi ovat joutuneet yksityiset vapaakoulut.

Opetusministeriö satsaisi opettajiin

Valtiosihteeri Bertil Östberg ei pidä huonojen Pisa-tulosten syynä vapaakouluja. Hänen mielestään syynä on lähinnä se, että opettajan ammatti ei enää kiinnosta ketään. Esimerkiksi hyviä matematiikan opettajia alkaa olla mahdotonta saada.

– Jos ajatellaan opettajien palkkausta, se on melkein sama, vaikka olisit ollut alalla 30 vuotta. Insinööreillä on nyt paljon kysyntää ja palkat sen verran parempia, että on helppo ymmärtää miksi esimerkiksi matematiikanopettajan ammatti ei kiinnosta.

Östbergin mukaan resurssit tulisi suunnata nyt opetuksen laatuun ja opettajien palkkoihin.

Vasemmistopuolue tyrmää vapaakoulut

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja ei tyytyisi vain karsimaan vapaakoulujen voittomarginaaleja, vaan haluaisi mieluusti nähdä Ruotsissa Suomen tyylisen systeemin. Hänestä vapaakoulut ovat kaiken pahan alku ja juuri.

– Ruotsalaisesta koulusta on tullut eriarvoistava ja epäoikeudenmukainen. Yksi syy tähän on koulujen yksityistäminen ja mahdollisuus tehdä voittoa. Se on saanut aikaan sen, että koulut ovat eritasoisia ja oppilaat hylkivät toisia kouluja ja valitsevat toisia. Haluamme voittoa tuottamattoman valtiollisen koulun hyvillä resursseilla varustettuna, Sjöstedt lataa.

Läksyapu toinen puheenaihe

Myös toinen opiskeluun liittyvä aihe korostaa puolueiden välisiä eroja. Vasemmisto haluaa kaikille oppilaille ns. läksyapua. Kun Suomessa on totuttu siihen, että vanhemmat auttavat lapsiaan läksyissä tarvittaessa, Ruotsissa on olemassa erityisiä firmoja, jotka voivat tehdä sen vanhempien puolesta, korvausta vastaan.

Tähän palveluun ei kuitenkaan kaikilla ruotsalaisilla ole varaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.