Mainos

Pirtun tuonti muuttuu huomenna laittomaksi

Helmikuun alusta lukien yksityishenkilö ei saa enää tuoda Suomeen pirtua.

Kielto koskee alkoholipitoista ainetta, joka sisältää enemmän kuin 80 prosenttia etyylialkoholia, aineen käyttö- ja pakkaustavasta sekä päällystemerkinnöistä riippumatta.

-Yli 80 prosenttia etyylialkoholia sisältävää alkoholipitoista aineita pidetään väkiviinana, jonka maahantuontiin, kauttakuljetukseen, käyttöön ja hallussapitoon sovelletaan erityismääräyksiä, kerrotaan tullihallituksesta. Muutos perustuu 4. tammikuuta vahvistettuun lakiin. Määräys merkitsee sitä, että pirtua ei saa tuoda enää ollenkaan.

Tähän asti sitä on voinut tuoda yhden litran väkevänä alkoholina. Kiellon piiriin tulleita yli 80-prosenttisia aineita ovat olleet 94-97-prosenttiset pirtut. Sen sijaan esimerkiksi 80-prosenttista votkaa tai 80-prosenttista rommia voi edelleenkin tuoda Suomeen, neuvoo tullihallitus. Matkustajamääräykset pysyvät muutoin ennallaan.

Pirtua salakuljetettu melkoisia määriä

Pirtua on salakuljetettu viime vuonna melkoisen runsaasti Suomeen: Eteläisen tullipiirin alueella sitä takavarikoitiin yli 20 000 litraa. Syksyn suurin pirtutakavarikko tehtiin Lahdessa kotietsinnässä marraskuussa. Virosta Suomeen tuotua pirtua saatiin tuolloin talteen 2400 litraa. Muut syksyn pirtutakavarikot ovat olleet alle tuhannen litran eriä.

Pirtua on yritetty salakuljettaa maahan mm. kuorma-auton kaksoispohjassa tai pakettiautojen rakenteissa. Tämän vuoden suurin takavarikoitu erä löydettiin huhtikuussa, kun tullin haaviin jäi vajaat 6000 litraa pirtua patjakuormaan kätkettynä. Tullin mukaan pirtunhankintamatkat ovat olleet näennäisesti turistimatkoja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.