Pirkka-Pekka Petelius: Olen kieltäytynyt rahakkaista töistä

Viihdetaiteilija Pirkka-Pekka Petelius ei ole hidastanut työtahtiaan, sillä into työhön on tallella. Rahan sijaan miestä motivoi uusien projektien merkitys itselle.

Viihdealan konkari Pirkka-Pekka Peteliuksella on uraa takanaan vuosikymmeniä, mutta miehen työtahti ei ole vielä hidastumassa. Moniosaajalle töitä riittää jatkuvasti, joten lomailu on viime kuukausina jäänyt vähemmälle.

– Ehdin vastikään pitää vuoden ensimmäisen lomaviikon. Olin nuorimman tyttäreni kanssa etelässä matkalla. Loma tuli todella tarpeeseen, sillä olen koko vuoden tehnyt töitä kuin härkä, MTV:llä torstaina vieraillut Petelius kertoo.

Peteliusta ovat työllistäneet niin tv-sarjat kuin elokuvatkin, ja miehen roolit ovat vaihdelleet näyttelijästä ohjaamiseen. Tiivis työtahti ei harmita, sillä palo alaa kohtaan on vuosien mittaisesta urasta huolimatta yhä tallella.

– Mun koneistoni toimii niin päin, että mitä enemmän teen, sitä paremmassa vireessä pysyn, ja sitä tuotteliaampi ja luovampi olen. Niin se on mennyt aina, mies kertoo.

Tällä viikolla ilmestyneessä Velipuolikuu-sarjasta kertovassa kirjassa Petelius saa vuolaita kehuja kollegoiltaan. Ihailua on riittänyt läpi vuosien, mutta kokenut tähti ei anna sen sokaista.

– Imartelua on tullut koko uran ajan, mutta sen kanssa täytyy olla tarkkana. Haukkujakin tulee, mutten elä niiden kommenttien vuoksi. Elän omaa elämääni, eikä se nouse tai laske kummankaan palautteen mukaan.

Vain mielekkäät projektit kiinnostavat

Nykyään Peteliuksella olisi kysyntää useampiin projekteihin kuin aika riittää, joten karsintaa on tehtävä. Petelius kertoo suostuvansa vain itselleen merkityksellisiin töihin. 

–  Sydämen täytyy olla mukana ja projektilla pitää olla jotain merkitystä itselle, vain siten sillä voi olla merkitystä muillekin. Kokemus auttaa asiassa, sillä olen oppinut tuntemaan itseäni ja nähnyt erilaisia ihmiskohtaloita.

Myöskään raha ei ole tarpeeksi suuri motivaattori, ja näyttelijä kertookin sivuuttaneensa vuosien saatossa rahakkaitakin tarjouksia. Peteliuksen mielestä töitä ei pitäisi ottaa vastaan vain tekemisen vuoksi.

– Ihmiset näkevät sen, mitä on tehty, mutteivät tiedä, mistä kaikesta olen kieltäytynyt. Olen leikitellyt ajatuksella varjo-ansioluettelosta, johon listaisi tehtyjen asioiden sijaan ne, mistä on kieltäydytty. Se puhuisi puolestani jopa enemmän!

– Asioita arvotetaan usein rahan kautta, mutta olen kieltäytynyt urallani sellaisista tarjouksista, joihin suostuttuani minun ei olisi taloudellisesti tarvinnut tehdä enää mitään muuta koko elämäni aikana. Mutta ei se mene niin. Raha ei ole elämän tärkein asia, Petelius toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat