Mainos

Pirkanmaan vatsatautiepidemia rauhoittumassa

Pirkanmaan vatsatautiepidemiassa yhteensä noin 150 ihmistä on sairastunut Tampereella ja Valkeakoskella. Taudin lähteeksi epäillään työpaikkaruokaloiden salaatteja.

Pirkanmaan vatsatautiepidemia ei näyttäisi enää leviävän. Viimeisimmät tartunnat ilmenivät Tampereella perjantaina ja Valkeakoskella torstaina. Kuntien terveysviranomaisten mukaan viikonloppuna tai tänään ei ole enää käynyt ilmi uusia sairastumisia.

Vatsaoireista on Tampereella kärsinyt noin 50 ja Valkeakoskella 100 ihmistä. Määrä on Valkeakoskella harvinaisen suuri.

- Ei muista koskaan näin monia sairastumisia kerralla, Valkeakosken terveystarkastaja Pertti Hyvärinen kertoo.

Tampereellakin sairastumisten määrä on ylilääkäri Tapio Jussilan mukaan huomattava.

- On harvinaista, että useasta paikasta tulee ilmoituksia samanaikaisesti. Ruokamyrkytyksiä tutkitaan viikoittain, ja virusinfektioissa sairastumisia on yleensä paljon. Tampereen mittakaavassa tapauksia on nyt ollut paljon, sanoo Jussila.

Suureen huoleen ei Valkeakosken Hyvärisen mukaan kuitenkaan ole syytä.

Syynä ehkä huono salaatti

Sairastuneet ovat kärsineet yhdestä kolmeen päivään vatsakivuista, oksentelusta ja ripulista. Kukaan ei ole kuitenkaan ollut hengenvaarassa. Syynä tartuntoihin näyttäisi ainakin Valkeakoskella olevan pilaantunut salaatti.

- Salaatissa ei tarvitse olla virusta, vaan korkea bakteeripitoisuuskin voi riittää pilaantumiseen, terveystarkastaja Hyvärinen sanoo.

Sairastumisia on ollut Tampereella viidessä ja Valkeakoskella kolmessa työpaikkaravintolassa. Ne ovat useamman kuin yhden ketjun ravintoloita, mutta niihin kaikkiin on salaatit toimittanut sama taho.

- Kuivuuden takia tuoreista vihanneksista on puutetta. Pintavesi on epäpuhtaampaa kuin sadevesi. Siksi tarjolla saattaa olla huonolaatuista tavaraa, arvelee ylilääkäri Jussila.

Ravintoloiden ruuista on lähetetty näytteitä elintarvikelaboratorion tutkittavaksi. Terveysviranomaisten mukaan sairastumisvaaraa ei pitäisi olla enää ainakaan samasta syystä.

Valkeakoskella työntekijät ovat kärsineet myrkytysoireista ainakin UPM:n Tervasaaren paperitehtaalla sekä Saarioisten ja Säterin tehtailla. Tampereella taas yksi viruksen kiusaama työpaikkaravintola sijaitsee virastotalossa, jossa työskentelevät kaupungin päättäjät.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.