Pirkanmaa haluaa biojalostamon

Pirkanmaan liiton mukaan biojalostamo voitaisiin rakentaa esimerkiksi Valkeakosken paperitehtaan tai Pohjois-Pirkanmaan turvetuotannon yhteyteen.

Pirkanmaan liitto haluaa maakuntaan tulevaisuudessa biopolttoainejalostamon ja jätteenpolttolaitoksen. Kestävien energiaratkaisujen keskuksen johtaja Jussi Orhanen pitää mahdollisena biojalostamon perustamista vuoteen 2020 mennessä. Laitos voitaisiin rakentaa esimerkiksi Valkeakosken paperitehtaan tai Pohjois-Pirkanmaan turvetuotannon yhteyteen.

Maakuntaliiton tuoreessa energiavisiossa on Orhasen mukaan arvioitu tulevaa energiatilannetta, mutta varsinaiset muutokset ovat kuitenkin käytännössä teollisuuden, markkinoiden ja kuluttajien päätettävissä. Laitosten sijoittumisedellytykset aiotaan kuitenkin maakunnan kaavoituksessa selvittää, samoin kuin maakaasun ja turpeen saatavuus.

Juuri valmistuneessa Pirkanmaan liiton energiaohjelmassa on kartoitettu maakunnan energiankäytön nykytila ja lähivuosien tavoitteet. Maakuntakaavoitusjohtaja Pertti Fagerlundin mukaan energiaohjelmalle ei ole valtakunnallista vaatimusta tai ohjeistusta. Useimmissa maakunnissa energiaohjelma on tehty tai sitä tehdään, mutta vaihtelu on suurta.

Kaasutalous edessä

Pirkanmaan energiavisiossa öljyä käytetään lähivuosina aiempaa vähemmän. Vaje korvataan uusiutuvilla sekä paikallisilla energianlähteillä. Orhanen huomauttaa, että maakunnan energiakaupassa pyörii miljardin verran rahaa, mistä 100 000 miljoonaa olisi helposti käännettävissä paikallisille tuottajille. Hiilidioksidipäästöjä maakunnassa pyritään vähentämään 500 000 tonnia, mikä laskisi päästöt vuoden 2004 tasolle.

Pirkanmaa on suomalaisittain erikoinen alue maakaasun suurkäyttäjänä. Noin kolmannes käytetystä energiasta saadaan tällä hetkellä maakaasusta. Sen osuus nähdään lähes samana jatkossakin, ja käyttömahdollisuuksia tulisi laventaa muun muassa liikenteeseen. Maakaasun etu on toimiva jakeluverkosto, jossa voidaan kuljettaa myös biokaasua.

- Tavoitteena on kaasutalous, jossa biokaasun varapolttoaineena olisi maakaasu. Samaan jakeluverkkoon olisi mahdollista tuoda myös vetypolttoaine, mutta se tapahtunee sitten pitemmällä tulevaisuudessa, Orhanen sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat