Mainos

Pirjo Mäkelästä ensimmäinen naisakateemikko

Tutkimusprofessori emerita Pirjo Mäkelä on saanut ensimmäisenä suomalaisena naisena tieteen akateemikon arvonimen. Arvonimen luovutti hänelle tasavallan presidentti Tarja Halonen Suomen Akatemiassa.

Vuonna 1930 syntynyt Mäkelä on kansanterveystyön ranuurtajia Suomessa. Parhaiten hänet tunnetaan ryhmänsä kanssa toteuttamistaan laajoista kliinisistä tutkimuksista, jotka ovat johtaneet lasten aivokalvontulehdusta ehkäisevän Hib-konjugaattirokotteen kehittämiseen. Rokotteen myötä tauti on hävinnyt länsimaista täydellisesti. Suuri osa Suomen nykyisistä infektiotautien ja kliinisen mikrobiologian tutkijoista on saanut tutkijakoulutuksensa professori Mäkelän ohjauksessa. Hän on ohjannut yhteensä 32:ta väitöskirjaa.

Mäkelä toimii lukuisissa asiantuntijatehtävissä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Hän on tehnyt merkittävää työtä sotien ehkäisyn ja kehitysmaiden terveyden edistämiseksi. Hänen rokotustutkimuksensa ovat johtaneet mittaviin käytännön kehitysyhteistyöhankkeisiin Bangladeshissa ja Filippiineillä.

Tasavallan presidentti myöntää tieteen akateemikon arvonimen Suomen Akatemian esityksestä erittäin ansioituneelle tieteenharjoittajalle. Arvonimi voi olla samanaikaisesti enintään kahdellatoista kotimaisella tieteenharjoittajalla. Suomalaisia akateemikkoja on Mäkelän lisäksi tällä haavaa kymmenen. Ulkomaisten akateemikon arvonimen haltijoiden määrää ei ole rajoitettu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.