Mainos

Pirate Baystä neljälle vankeustuomio

Tukholman käräjäoikeus on tuominnut neljä Pirate Bay -nettisivuston taustalla olevaa miestä vuodeksi vankeuteen. Lisäksi heidät tuomittiin maksamaan runsaan 30 miljoonan kruunun eli vajaan kolmen miljoonan euron vahingonkorvaukset.

Käräoikeuden päätöksen uskotaan olevan kuitenkin vain yksi välietappi pitkässä oikeustaistossa.

- Riippumatta siitä kumpi osapuoli häviää, valittaa häviäjä asiasta sekä hovioikeuteen että korkeimpaan oikeuteen, Pirate Bayn puhemies Peter Sunde kirjoitti Ruotsin radion chatissa ennen tuomiota.

Hän on myös sanonut sivuston jatkavan toimintaansa ennallaan tuomiosta riippumatta.

Tapausta seurataan maailmanlaajuisesti

Tuomiota pidetään joka tapauksessa merkittävänä ennakkotapauksena. Siinä otetaan muun muassa kantaa siihen, mikä vastuu sivuston luojilla on siitä, miten sivustoa käytetään. Pirate Bay on useaan otteeseen korostanut, että sivusto ei itse jaa mitään materiaalia, vaan sen kautta voi etsiä ja ladata haluamiaan tiedostoja.

Oikeudenkäynti on herättänyt valtavaa huomiota niin Ruotsissa kuin maailmallakin. Svenska Dagbladet -lehden mukaan sen verkkosivujen tämän vuoden kymmenestä luetuimmasta jutusta neljä käsitteli juuri Pirate Bay -sivustoa.

Tuomio on jakanut mielipiteitä myös muusikoiden ja muiden artistien joukossa. Pirate Bay sai hiljattain tukea muun muassa kirjailija Paulo Coelholta, joka tarjoutui jopa matkaamaan Ruotsiin puhumaan sivuston puolesta.

Pirate Bay on maailman suosituimpiin kuuluva tiedostojen seurantapalvelin, jonka kautta ladataan muun muassa musiikkia, elokuvia, tv-sarjoja, kirjoja ja pelejä. Sivustolla arvellaan olevan jopa yli 20 miljoonaa käyttäjää. Valtaosa materiaalista on tekijänoikeuksien alaista.

Katso Helena Liikasen juttu (Seitsemän uutiset 17.4.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.