Mainos

Piraattituotteet toivat vankeutta kiinalaismiehelle

Kiinalaismies joutuu vankilaan ja maksamaan jättikorvaukset Suomen laajimmasta piraattituotteiden myynnistä.

Helsingin käräjäoikeus totesi tänään Liang Xun syyllistyneen laajamittaiseen tuoteväärennösten maahantuontiin ja jälleenmyyntiin. Mies pyöritti kokonaista liiketoimintaa tuoteväärennösten ympärillä vuosina 2004-2005. Hän toi maahan ja myi edelleen väärennöksiä, joita löytyi neljästäkymmenestä tuotemerkistä.

Oikeus passitti Liang Xun vankilaan runsaaksi kahdeksi vuodeksi muun muassa törkeästä veropetoksesta ja teollisoikeusrikoksesta. Korvaussumma nousi liki 400 000 euroon, joista suurin osa on vältettyjä veroja ja tullimaksuja. Mies tuomittiin tuoteväärennösten lisäksi ravintola-alaan liittyvistä talousrikoksista.

Tuotemerkeistä suurin osa luopui vaateistaan oikeudenkäynnin kuluessa. Rahan sijaan niitä kiinnostaa lähinnä se, että väärennetyt tuotteet tuhotaan. Sopimalla ne säästävät myös oikeudenkäyntikuluja. Korvauksia piraattituotteiden myyjiltä ja valmistajilta irtoaa vain harvoin.

Satoja laatikkoja takavarikkoon

Liang Xu pyöritti Helsingissä Itäkeskuksen kauppakeskuksessa suurta halpamyymälää, joka erikoistui piraattituotteisiin. Iso-Euro-halpamarketilla oli sadan neliön liiketilan lisäksi varastoja, joista viranomaiset takavarikoivat satoja jätesäkkejä ja muuttolaatikkoja tuotemerkkien väärennöksiä: vaatteita, leluja, astioita, laukkuja ja tekstiilejä.

Syyttäjän mukaan liike takoi vuodessa yli miljoonan euron verottoman voiton. Liikkeen tulos pysyi sen omassa kirjanpidossa tappiolla. Oikeudessa kuullun verotarkastajan mukaan joka neljäs tuote myytiin kassan ohi. Hän piti epänormaalina sitä, että liikkeestä ei olisi syntynyt lainkaan tilitettävää arvonlisäveroa.

Oikeus totesi Liang Xun valehdelleen tullissa maahantuomiensa tavaroiden määrästä ja hinnasta yli 20 tullausilmoituksessa. Näin valtiolta jäi tullausmaksuja saamatta.

Miehen lisäksi hänen vaimoaan syytettiin vyyhdessä, mutta tämän syytteet oikeus hylkäsi. Oikeuden mukaan nainen osallistui laittomaan liiketoimintaan enintään järjestelemällä väärennettyjä tuotteita hyllyihin myymälässä. Hän ei osannut suomea ja oli suurimman osan aikaa kotona hoitamassa pariskunnan pieniä lapsia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.