Piraattilevy soi usein myös tanssiravintolassa

Äänitteiden helppo kopioiminen houkuttaa myös musiikkialalla työskenteleviä. Laittomasti kopioitu CD-levy sujahtaa toisinaan tiskijukankin soittimeen. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus saa vuoden aikana useita vihjeitä, joissa epäillään ravintolassa käytettävien musiikkitallenteiden olevan laittomia piraattitallenteita, eli esimerkiksi laittomasti valmistettuja CD-R-kopioita tai piraattitehtaiden prässäämiä CD-levyjä.

Ravintoloiden piratismiongelma on levinnyt koko Suomeen ja sen kitkemiseen suhtaudutaan vakavasti. - Tämän vuoden aikana ravintoloihin on tehty kymmenkunta valvontaiskua eri puolilla Suomea, lakimies Ilkka Vuorenmaa Tekijänoikeuden valvonta- ja tiedotuskeskuksesta kertoo.

Tyypillinen luvaton äänite on tiskijukan oma kokoelma, johon hän on kerännyt useasti soitettavia kappaleita. Lisäksi soittolaitteistosta on löytynyt teollisesti tuotettuja, mutta hämäräperäisesti valmistettuja levyjä. Levyt ovat useasti lähtöisin Venäjältä tai Baltian maista.

Luvattomia levyjä tuotiin noilta markkinoilta viime vuonna yhteensä noin kolme miljoonaa kappaletta. Vuorenmaan mukaan luvattomien äänitteiden käytössä ei läheskään aina ole kyse tahallisesta lain rikkomisesta, vaan osa tapauksista selittyy tietämättömyydellä. Aina ei tiskijukkaa ole tavoittanut tieto, jonka mukaan itse poltetusta CD-levystä pitää maksaa tallennemaksu.

Tee-se-itse-levyn tallentamiseen on haettava lupa etukäteen Teostolta ja Gramexilta. Tallenteen hinnaksi tulee noin 44 euroa tunnilta. Tiedotusta alan pelisäännöistä on Vuorenmaan mukaan lisätty. Yhteistyötä on tehty mm. hotelli- ja ravintola-alan keskusliiton kanssa. Myös Teosto ja Gramex pyrkivät omien tarkastuskäyntiensä yhteydessä valistamaan tekijänoikeusasioista. Vuorenmaan mukaan etenkin isompien ravintoloiden ja ammattitiskijukkien keskuudessa luvat on usein hoidettu asianmukaisesti, kun taas pienimuotoisempaa keikkaa tekevän dj:n kynnys epärehellisyyksiin on matalampi.

Tilanne kehittymässä parempaan suuntaan

Luvattomien äänitteiden käyttö ei ole pelkästään levyä soittavan dj:n yksityisasia, vaan lopulta vastuuta tekijänoikeuspykälien noudattamisesta vieritetään myös ravintoloitsijan harteille.

Vuorenmaan mukaan anniskelupaikkojen suhtautuminen tekijänoikeusasioihin vaihtelee suuresti.
- Osa ravintoloista pitää huolta asioista, osaa taas ei kiinnosta, hän kiteyttää. Vuorenmaa peräänkuuluttaa tiskijukkapalveluita kauppaavan yrittäjän rehellisyyttä.
- Eihän sekään käy laatuun, että urakkaa hoitava maalari lätkisi seiniin varastettua maalia.

Ravintolapiratismin aiheuttamia tekijänoikeustappioita on hankalaa arvioida, mutta Vuorenmaa uskoo, että tällä hetkellä puhutaan useiden tuhansien eurojen menetyksistä. Vaikka kotipiratismi elääkin kyseenalaista kultakauttaan, uskoo Vuorenmaan luvattoman ravintolasoiton olevan vähenemään päin.
- Uskon, että ala puhdistuu sisältä päin. Vippaskonstein kulujaan alhaalla pitävä tiskijukka kaivaa hautaa koko ammattikunnalle, sillä tekijänoikeusmaksujen kiertäminen tuntuu loppupeleissä myös tiskijukkien kukkarossa.

Väärinkäytöksien kitkeminen on alan sisäinen tavoite, sillä maksuja laistavat ja näin hintoja polkevat toimijat vievät keikkoja laillisesti toimivilta yrittäjiltä. Vuorenmaan mukaan ilmoitus luvattomia äänitteitä käyttävästä tiskijukasta tulee usein hänen kollegaltaan tai muilta ravintola-alan ihmisiltä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat