Mainos

Piraattikauppa kukoistaa Virossa

Laittomien kasettien ja cd-levyjen valmistajat ansaitsevat vuodessa jopa puoli miljardia kruunua eli 200 miljoonaa markkaa. Suomessa tehdyn markkinatutkimuksen mukaan viime vuonna Virosta Suomeen vietiin 1,2 miljoonaa äänitettä. Niistä 99 prosenttia oli todennäköisesti piraattituotteita, kertoo musiikin tukkumyyntiyhtiö Pedrobestin johtaja Sven Aabreldaal.

Viron äänitetuottajien toimitusjohtaja Raili Maripuu ei uskalla suoralta kädeltä arvioida, miten paljon piraattituotteet tekevät hallaa laillisille. Hän korostaa kuitenkin, että yksiomaan Kadakatorilla on 200 äänitteiden myyntipistettä, joten puolen miljardin summa voi olla lähellä oikeaa.

Eesti Päevälehden mukaan suurin osa Virossa myytävistä piraattilevyistä myös tuotetaan Virossa. Myös piraattivideoiden suomenkieliset tekstit tehdään Virossa, vahvistaa poliisitarkastaja Alo Auli. Piraatti-cd maksaa 12-20 kruunua jälleenmyyjälle, joka myy sen 65-75 kruunulla. Kadakatorilla on suomalaisille oma "erikoishinta" 120 kruunua. Videofilmejä puolestaan kopioidaan 20 filmin tuntivauhdilla. Siten yritys

Tallinna, vanha kaupunki

voi kuukaudessa ansaita hyvillä filmeillä jopa kaksi miljoonaa kruunua eli n. 700 000 markkaa. Viime vuonna Virossa takavarikoitiin kaikkiaan lähes 43 000 alan piraattituotetta. Näistä noin neljännes oli cd-levyjä ja musiikkikasetteja oli vajaat 6000.

Tänä vuonna on mm. laittomasti valmistettujen cd-ohjelmistojen osuus noussut jo noin 6000 levyyn. Viime vuoteen nousu on 25 prosentin luokkaa. Laillisten äänitteiden ja videoiden osuus Viron markkinoilla on vain 30-40 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.