Mainos

Piraattien kuljetus vähentynyt

Esimerkiksi laittomia levyjä kuljetetaan rajan yli nyt selvästi vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Tekijänoikeus on kuitenkin hämärä käsite: nuorista jopa puolet on imuroinut aineistoa netistä viimeisen vuoden aikana.

Piraattien yksityinen maahantuonti on pudonnut kahden viime vuoden aikana. Taloustutkimuksen tuore selvitys kertoo, että piraattien kuljetus on vähentynyt noin kolmanneksella: kun vuonna 2004 piraatteja toi maahan 13 prosenttia rajan ylittäjistä, nyt niin on tehnyt 8 prosenttia.

Vaikka konkreettinen väärennösten kuljettaminen on vähentynyt, internetpiratismi on vertailuaikana kasvanut selvästi. Kun vuonna 2004 piraatteja imuroi internetistä 15 prosenttia suomalaisista, nyt sitä tekee 21 prosenttia. Luvattomasti aineistoa on jakanut kuusi prosenttia.

Nuorista, 15 - 24-vuotiaista, noin puolet on vuoden aikana imuroinut piraatteja.

Samaan aikaan piratismikielteisyys on selvästi kasvanut. Valtaenemmistö suomalaisista ei hyväksy piratismia missään muodossa. Piraattien ostoa pitää hyväksyttävänä vain 10 prosenttia, kun sen vuonna 2004 hyväksyi 15 prosenttia. Netistä imuroinnin hyväksyy nyt 12 prosenttia, kaksi vuotta sitten 17 prosenttia suomalaisista.

Taloustutkimuksen Omnibus-tutkimuksessa haastateltiin toukokuun lopussa henkilökohtaisesti lähes tuhatta suomalaista. Tutkimuksen teettäjä Luovan työn tekijät ja yrittäjät (Lyhty) tukee kotimaista kulttuurialaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.