Mainos

Piraatti-ohjelmien vastainen kampanja alkaa

Tietokoneohjelmistoteollisuus menetti Suomessa piraattimarkkinoille vuonna 1999 jo 300 miljoonaa markkaa. Herättääkseen keskustelua alati pahenevasta ongelmasta alan yritysten etujärjestö Business Software Alliance (BSA) aloittaa loppuviikosta suurelle yleisölle suunnatun kampanjan. Henkilö, joka ilmoittaa BSA:lle laittomien ohjelmistojen käytöstä yrityksessä tai muussa yhteisössä, voi saada palkkiokseen enimmillään 100 000 markan korvauksen.

-Vaikka piratismiprosentti on laskenut Suomessa tasaisesti koko 1990-luvun loppupuolen, ovat ohjelmistoteollisuuden menetykset kääntyneet viimeisen vuoden aikana hälyttävään nousuun. Tappiot kasvoivat vuodesta 1998 vuoteen 1999 mennessä 100 miljoonaa markkaa eli 50 %, kiteyttää tilanteen BSA Finlandin tuore puheenjohtaja Stefan Zilliacus.

-Piratismin aiheuttamat tappiot ohjelmistoteollisuudelle kuten koko IT-alallekin ovat jo merkittävä uhka kansantaloudellemme.

Edelleenkin joka kolmas Suomessa yrityksissä tai muissa yhteisöissä käytettävistä tietokoneohjelmistoista on laiton. Zilliacuksen mukaan tuskin mikään teollisuudenala suostuisi katsomaan vierestä vastaavaa tilannetta.

-Käytännössä yritys voi asentaa yhdellä lisenssillä varustetun ohjelmiston yhteen tietokoneeseensa. Jos ohjelmisto kopioidaan useampiin tietokoneisiin, kyseessä on tekijänoikeuden loukkaus, johon on puututtava, Zilliacus toteaa.

Kampanja käynnistyy loppuviikosta sanomalehdissä julkaistavilla ilmoituksilla. Niissä lukijoita kehotetaan soittamaan BSA:n Hotline -puhelimeen, jos he tietävät yritysten käyttävän, kopioivan tai levittävän laittomia tietokoneohjelmistoja. Tiedot tutkitaan perusteellisesti ja mikäli ne johtavat sopimukseen BSA:n ja tekijänoikeutta loukanneen tahon välillä, maksetaan piraatin paljastaneelle henkilölle palkkio. Palkkio on 10% tehdyn sopimuksen arvosta, kuitenkin enintään 100 000 markkaa.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.