Mainos

Pinochetin pidätys laillinen

Britannian korkein oikeus ei myöntänyt tänään Chilen entiselle diktaattorille Augusto Pinochetille syytesuojaa. Pinochet joutuu jäämään Britanniaan odottamaan päätöstä mahdollisesta luovutuksesta Espanjaan.

Britannian korkein oikeus on päättänyt, että Chilen entisen diktaattorin Augusto Pinochetin lokakuuinen pidätys on laillinen. Tuomioistuimen mukaan Pinochet ei nauti diplomaattista koskemattomuutta. Päätös korkeimmassa oikeudessa syntyi äänin 3-2.

Korkein oikeus, ylähuoneen viisi lakilordia, kumosi näin alemman oikeusasteen päätöksen. Lontoolainen tuomioistuin oli aiemmin sitä mieltä, että pidätys oli laiton. Tänään 83 vuotta täyttävää kenraalia uhkaa nyt karkotus Espanjaan. Britannian sisäministerillä Jack Straw'lla on kuitenkin edelleen mahdollisuus vapauttaa Pinochet humanitaarisin perustein.

Lontooseen sairaalahoitoon tullut Pinochet pidätettiin lokakuussa espanjalaisen tuomarin pyynnöstä. Tuomari Baltasar Garzon haluaa syyttää Pinochetia Chilen sotilashallinnon aikana tehdyistä ihmisoikeusrikkomuksista, murhista ja sieppauksista. Sittemmin myös Sveitsi ja Ranska ovat esittäneet luovutuspyynnön Pinochetista.

Chilen presidentti taistelee Pinochetin vapauttamiseksi

Chilessä korkeimman oikeuden päätös herätti sekä riemua että suuttumusta.
-Tämä on ihmeenomainen päätös koko ihmiskunnalle, julisti Viviana Diaz, joka johtaa Chilen sotilashallituksen aikana perheenjäseniään menettäneiden ryhmää.

Chilen presidentti Eduardo Frei sanoi puolestaan maansa taistelevan edelleen entisen presidentin Augusto Pinochetin syytesuojan puolesta ja vastustavan yrityksiä luovuttaa Pinochet Espanjaan. Presidentti Frei sanoi televisiolausunnossa myös, että hän lähettää ulkoministeri Jose Miguel Insulzan Britanniaan ja Espanjaan antamaan pontta Chilen käsityksille.

Pinochet on Chilen parlamentin ylemmän kamarin, senaatin, elinikäinen jäsen. Hän sai tämän viran luopuessaan presidentin tehtävästä 1990. Senaattorin virka on taannut Pinochetille ennakkovapautuksen mahdollisista syytteistä Chilessä.

Pinochet-päätöksen uskotaan parantavan ihmisoikeuksia

Syytesuojan evääminen vähentää osaltaan vakavia ihmisoikeuksien loukkauksia maailmassa, arvioivat useat kansainvälisen oikeuden asiantuntijat tänään.

Britannian sisäministeri Jack Straw päättää 2. päivään joulukuuta mennessä, luovutetaanko Pinochet nyt Espanjaan tuomittavaksi. Päättipä Straw mitä tahansa, hän joutuu poliittisen pyörremyrskyn riepoteltavaksi. Straw on joka tapauksessa jo julistanut, että hänen ratkaisunsa ei tapahdu poliittisin perustein.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.