Mainos

Pinochetin pidätyksen laillisuus ratkeaa tänään

Chilen entisen diktaattorin Augusto Pinochetin pidätyksen laillisuus ratkeaa tänään, kun Lontoon korkein oikeus julkistaa päätöksensä.

Pinochet pidätettiin puolitoista viikkoa sitten lontoolaisessa sairaalassa espanjalaisen oikeusistuimen pyynnöstä. Pinochet halutaan vastaamaan syytöksiin ihmisoikeusrikoksista hänen vallassaoloaikanaan.

Pidätys on kiristänyt Britannian ja Chilen suhteita, koska Chilen mielestä Pinochetilla oli diplomaatin koskemattomuussuoja. Chilen varaulkoministeri piti kuitenkin eilen liioiteltuina Britannian lausuntoja siitä, että brittien tulisi nyt välttää matkustamista Chileen. Varaulkoministeri Mariano Fernandez vakuutti, ettei briteillä ole Chilessä mitään pelättävää.

Pinochet halutaan oikeuteen muuallakin

Pinochet joutui eilen entistä ahtaammalle, kun viisi Euroopan maata ilmoitti haluavansa hänet oikeuden eteen. Muun muassa Ruotsissa kolme chileläistä pakolaista on nostanut Pinochetia vastaan kanteen perheenjäsentensä murhasta. Pakolaiset saattavat vaatia Pinochetin luovuttamista Ruotsiin.

Ranskassa puolestaan kolme perhettä vaatii viranomaisia saattamaan Pinochetin oikeuden eteen syytettynä yhden ranskalaisen murhasta ja kahden muun ranskalaisen katoamisesta. Myös Sveitsi haluaa selvittää Pinochetin osuuden sveitsiläis-chileläisen miehen murhaan. Lisäksi Britannian chileläispakolaiset ovat haastaneet Pinochetin oikeuteen ihmisoikeusrikkomuksista.

Pinochetin luovuttamista vaativat myös espanjalaiset. Diktaattori pidätettiin Britanniassa nimen omaan espanjalaistuomarin pyynnöstä.
(AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.