Mainos

Pinochetin luovutuskiista jatkuu edelleen

Belgialainen tuomari on tehnyt päätöksen, jonka mukaan Chilen entinen diktaattori Augusto Pinochet on tarpeeksi terve kestämään oikeudenkäynnin. Belgia tosin haluaa Britannialta lisää tietoja Pinochetin terveydentilasta. Britannia on sanonut Pinochetin olevan liian heikko oikeudenkäyntiin.

Britannia on pyytänyt aiemmin Sveitsiä, Belgiaa, Espanjaa ja Ranskaa ottamaan kantaa brittilääkärien lausuntoon, jonka mukaan 84-vuotiaan Pinochetin terveys ei salli oikeudenkäyntiä ja siten luovutusta.

Brittilääkärien lausunnossa sanotaan tiettävästi, että Pinochetilla on aivovaurio. Sveitsi ilmoitti jo päivällä pitävänsä kiinni luovutuspyynnöstään. Ranska vaati uutta lääkärintarkastusta ja Belgia katsoi, ettei Pinochetin terveys estä oikeudenkäyntiä. Myös Espanjan kerrottiin vastanneen Britannialle tänään.

Britannian sisäministeri Jack Straw tutkii vastauksia ja ilmoittaa aikanaan päätöksestään parlamentille. Sveitsi vetosi Euroopan luovutussopimukseen, jonka mukaan luovutuspyyntöä ei voida hylätä henkilön terveydentilan perusteella.

-Ei ole Britannian asia päättää, pitäisikö Pinochet saattaa oikeuteen, sveitsiläinen syyttäjä Bernard Bertossa sanoi.
-Tämä riippuu ensin Espanjasta ja sen jälkeen Sveitsistä, Belgiasta ja Ranskasta. Sveitsin luovutuspyyntö liittyi chileläissyntyisen Sveitsin kansalaisen Alexis Jaccardin katoamiseen Argentiinassa vuonna 1977.

Ranska vaati uutta lääkärintarkastusta, jonka tekisivät Ranskan nimeämät ranskalaiset asiantuntijat. Sisäministeri Straw kieltäytyi julkistamasta brittilääkärien lausuntoa, mutta joutui viime viikolla taipumaan lontoolaisen tuomioistuimen määräykseen luovuttaa lausunnosta kopio luovutusta vaatineille neljälle maalle.

Kaikki neljä maata haluavat nyt entisen diktaattorin oikeuden eteen vastaaman syytteisiin kidutuksista ja murhista, jotka tapahtuivat hänen virkakaudellaan vuosien 73 ja 90 välisenä aikana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.