Mainos

Pinochet määrättiin uudelleen pidätettäväksi

Chileläistuomari määräsi Pinochetin uudelleen pidätettäväksi syytettynä kidutuksista ja sieppauksista.

Pinochet, Augusto

Chileläinen tuomari Juan Guzman määräsi tänään entisen diktaattorin Augusto Pinochetin uudelleen pidätettäväksi syytettynä osallisuudesta vasemmistolaisten kidutuksiin ja sieppauksiin Chilessä vuosina 1973-1990. Pinochetin puolustusasianajajien odotetaan valittavan päätöksestä. He ovat yrittäneet kumota Pinochetia vastaan esitettyjä syytteitä vetoamalla tämän heikkoon terveydentilaan.

Pinochet kiidätettiin perjantaina sairaalaan aivohalvausriskin vuoksi. Hänet päästettiin pois sairaalasta jo lauantaina. Ihmisoikeusaktivistit ovat epäilleet, että 85-vuotiaan Pinochetin sairaalakäynti oli vain hämäystä, jolla pyrittiin liioittelemaan hänen heikkoa terveyttään.

Tuomari Guzman määräsi Pinochetin pidätettäväksi ensimmäisen kerran joulukuussa, mutta Chilen korkein oikeus kumosi määräyksen. Korkeimman oikeuden mukaan Guzmanin on ensin kuulusteltava Pinochetia ja tämän on käytävä läpi terveystarkastus ennen kuin hänet voidaan pidättää. Jos Pinochet olisi todettu dementoituneeksi, hän olisi välttynyt oikeudenkäynniltä.

Guzman kuulusteli Pinochetia tämän kotona viime viikon tiistaina. Terveystarkastus suoritettiin aiemmin tammikuussa. Tänään pidätyspäätös otettiin riemulla vastaan ihmisoikeusaktivistien leirissä.

-Epäilemättä tämä on historiallinen päivä. Tie oikeudenmukaisuuteen on auennut maassamme, sanoi asianajaja Carmen Hertz kuultuaan päätöksestä. Kidutuksen uhreiksi joutuneet ja heidän omaisensa ovat nostaneet yli 200 kannetta Pinochetia vastaan. Ihmisoikeusjärjestöt uskovat Pinochetin olevan vastuussa yli 3000 ihmisen kuolemasta tai katoamisesta 17 vuotta kestäneen valtakautensa aikana.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.