Mainos

Pimeä työvoima työllistää talousrikostutkijoita yhä enemmän

Kasvavina talousrikollisuuden ja järjestäytyneen rikollisuuden muotoina pidetään pimeään työvoimaan liittyvää rikollisuutta sekä ympäristörikoksia.

Arvopaperimarkkinarikokset ja pimeä ulkomainen työvoima työllistävät pohjoismaisia talousrikostutkijoita lähitulevaisuudessa kasvavassa määrin. Asia nousi esiin pohjoismaisessa talousrikostorjuntakokouksessa Vaasassa.

Rikosylitarkastaja Jan-Olof Nyholm keskusrikospoliisista sanoo, että myös yhtiöiden tavaramerkkeihin kohdistuvien rikosten ennakoidaan lisääntyvän. Yhtiöiden arvot perustuvat pitkälti juuri tavaramerkkeihin.

Muina kasvavina talousrikollisuuden ja järjestäytyneen rikollisuuden muotoina pidetään pimeään työvoimaan liittyvää rikollisuutta sekä ympäristörikoksia. Jos työvoiman tarve kasvaa ja sitä saadaan markkinoille halvalla pimeästi, niin rikolliset varmaan käyttävät tilaisuutta hyväkseen, huomauttaa Nyholm. Merkkejä tästä on jo saatu myös Suomessa.

Ympäristörikokset ovat ainakin Suomessa olleet melko harvinaisia, esiin on tullut vain jokunen tapaus.

- Maailma globalisoituu ja kauppatavat ovat erilaiset eri maissa. Suomalaiset joutuvat ulkomailta tulevien haasteiden eteen. Menettelytapojen tulee olla sellaiset, että ne täyttävät yleisesti hyväksytyt kriteerit, jatkaa Nyholm.

Talousrikostutkinnan suurimpana haasteena hän pitää tiedustelutoimintaa ja sen saumatonta kytkemistä tutkintaan. Tutkijoiden pyrkimyksenä on päästä muutoinkin pois vanhasta sektoriajattelusta ja siirtyä eri profiileja yhdistävään projektityöskentelyyn.

Vaasassa tänään päättyneeseen kolmipäiväiseen kokoukseen otti osaa nelisenkymmentä talousrikostorjunnasta vastaavaa päällikköpoliisia ja johtavaa syyttäjää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.