Mainos

Pilvisyys haittasi auringonpimennyksen seuraamista Suomessa

Pilvinen sää häiritsi auringonpimennyksen seuraamista suuressa osassa Eurooppaa, niin myös Suomessa.

Pimennys alkoi täydellisenä Atlantilla Kanadan rannikon edustalla noin 12.30 Suomen aikaa. Täyden auringonpimennyksen vyöhyke kulki Britanniasta Euroopan halki Turkin ja Iranin kautta Pakistaniin ja Intiaan.
Varmuudella pimennystä pääsivät seuraamaan ainakin ne, jotka maksoivat 18 000 markkaa päästäkseen mukaan Concorden pimennyslennolle pilvien ylle. Suomessa pimennys näkyi osittaisena, esimerkiksi Helsingissä 65-prosenttisena ja Utsjoella 46-prosenttisena.

Taivas pilviverhon takana Helsingin Kaivopuistossa

Osittainen auringonpimennys kiinnosti kansaa kovasti Helsingissä. Harrastusta ei haitannut edes se, että taivas oli tukevasti pilvessä. Pilvenpälviä riitti kuitenkin niin paljon, että useimmat saivat nähdä vilauksen komeasta luonnonnäytelmästä, kun Kuu sattui radallaan Auringon eteen.

Kaivopuiston kalliolle kertyi puolen päivän jälkeen väkeä parisataa henkeä, ja joukko sai kaipaamaansa lisätietoa tähtitieteen yhdistyksen Ursan jäseniltä. Ursa myi hyvällä menestyksellä kunnollisia aurinkosuojaimia. Reilun pilvisuojan vuoksi moni rohkeni tarkistaa kyllä auringon tilaa silloin tällöin hyvin nopealla vilkaisulla.

Auringon ilmestymistä pilvien takaa joutui odottelemaan pitkään, mutta kun näin tapahtui, palkitsi yleisö muutaman kerran sen spontaanein kättentaputuksin. Varsin hieno näky osittain pimentynyt aurinko olikin: parhaimmillaan se oli kuin kärjillään lepäävä valkea sirppi.

Koska auringonpimennys oli Keski-Euroopassa täydellinen, sitä edelsi viikkojen mittainen median rumputuli. Viestimet olivat Suomenkin osittaisen auringonpimennyksen edellä innokkaasti mukana.

Runsas uutisointi auringon katselemisen vaaroista heijastui Ursan toimistoon tulleista pelonsekaisistakin puhelinsoitoista: jotkut kyselivät huolestuneina jopa, voiko lapsia laskea ulos auringonpimennyksen aikaan.

Ruotsalaiset saivat ihailla pimennystä


Auringonpimennys näkyi selvästi Ruotsin parhaalla katselupaikalla, koko Skoonessa Etelä-Ruotsissa, jossa pimennys oli 82-prosenttinen.

Taivas oli paksujen pilvien peitossa vielä hiukan ennen pimennyksen alkamista, mutta sitten pilvipeite rakoili ja 18 prosentin sirpale auringosta alkoi näkyä.

-On kylmempää. Käsivarret tuntuivat olevan kananlihalla ja on pimeämpää, sanoi malmöläinen Paul Mellbin. Hän seurasi pimennystä satojen muiden joukossa Oxien observatorion iereisellä kukkulalla Malmössä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.