Mainos

Pilviselläkin säällä iho voi kärähtää - katso missä päin maailmaa iho palaa minuuteissa

Pilvisellä säällä ja varjossakin ollessa voi palaa. Pilvinen sää ei siis tarkoita, että auringolta ei tarvitse suojautua. Pilviselläkin ilmalla UV-säteilystä tulee noin puolet pilvipeitteen läpi.

– Esimerkiksi jos Välimerellä on pilvinen sää, niin säteily on silti suunnilleen yhtä korkealla kuin kesäisin Suomessa aurinkoisella säällä. Pilvisellä säällä ja varjossa voi ruskettua Suomessakin, kertoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Suomessa on syytä suojautua UV-säteilyltä myös pilvisellä säällä. UV-indeksi on Suomessa pilviselläkin säällä lähellä kolmea. UV-indeksien noustessa kolmeen tai yli, on syytä suojautua säteilyltä. UV-säteilyn määrä kun ei riipu siitä on kuuma vai kylmä ilma.

– Suurin määräävä tekijä säteilyssä on se, että kuinka korkealta aurinko paistaa. Suomessakin ihmiset makaavat rannalla pitkälle iltaan aurinkoa ottamassa. Illalla seitsemän aikaan UV-indeksi on suunnilleen yhdestä kahteen, eli ruskettumista ei paljon tapahdu. Korkeimmillaan UV-indeksit ovat kello 12–15 välillä.

UV-säteilystä puhuttaessa on hyvä muistaa myös, että säteily heijastuu esimerkiksi lumesta ja vaaleista pinnoista. Vesipinta heijastaa vain vähän.

– On yleinen harhaluulo, että vesi heijastaa ultraviolettisäteilyä paljon. Se itse asiassa heijastaa aika vähän, vain 4-16 prosenttia. Vaaleat pinnat, kuten esimerkiksi lumi heijastaa jopa 50–90 prosenttia, Jokela kertoo.

Suomessa on mitattu korkeimmillaan indeksin 6–7 ultraviolettisäteilyä. Maailman korkein mitattu UV-indeksi on 20.

Katso Aleksi Jokelan ultraviolettisäteily-video, jotta tiedät missä päin maailmaa UV-indeksit paukkuvat:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.