Mainos

Pilvet peittivät kuunpimennyksen

Yön täydellistä kuunpimennystä päästiin pilvien lomasta ihailemaan vain muutamalla paikkakunnalla.

Pilvimatto ja tihkusade peittivät myöhään eilen alkaneen kuunpimennyksen suuressa osassa Suomea. Vain Varkaudessa ja muutamalla muulla paikkakunnalla pimennyksestä päästiin nauttimaan edes vilaukselta.

Esimerkiksi Helsingissä ja Oulussa kuuta sai tähyillä sadepilvien alla turhaan.

- Edes yhtään ainoaa tähteä ei ole näkynyt koko iltana, kertoi Jorma Koski Tähtitieteen yhdistys Ursasta puoli yhden aikaan yöllä, kun kuu oli jo poistumassa täysvarjosta.

Koski oli seuraamassa pimennystä Helsingin Vuosaaren Kallahdenniemellä, johon tähtitieteen harrastajat ja muut uteliaat tapaavat kerääntyä ihmettelemään avaruuden ilmiöitä. Tällä kertaa huono sää oli houkutellut paikalle Kosken lisäksi ainoastaan yhden innokkaan. Koko Suomessa pimennystä oli Kosken mukaan kuitenkin seuraamassa suurempi joukko tähtitieteestä kiinnostuneita.

Kuu nousi eilen Helsingissä kello 21.11 ja Oulussa 21.48, jolloin se alkoi myös siirtyä täysvarjoon. Pimennys oli syvimmillään kello 23.30. Täysvarjopimennys päättyi kello 1.12.

Seuraava täydellinen kuunpimennys näkyy Suomessa kuitenkin jo lokakuun lopulla.

Kuunpimennys syntyy, kun Kuu kulkee Maan varjon läpi. Pimentynyt kuu on väriltään punertava, sillä se saa punaista auringonvaloa Maan ilmakehän läpi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.