Mainos

Pillimehukohu: Valittajat kypsyivät Pori Jazzin vapaaseen naukkailuun

Pori Jazzin tiukasta juomapolitiikasta ehti nousta sosiaalisessa mediassa kohu.

Pori Jazz kielsi kaikkien nesteiden tuomisen konsertteihinsa pillimehuja ja äidinmaidonkorvikkeita myöten, mutta kertoo nyt nettisivuillaan, että mukana voi sittenkin tuoda alkoholittomia juomia.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Pori Jazzin tiedotteen mukaan uusi linjanveto löydettiin viranomaiskeskusteluissa tällä viikolla, ja se on voimassa kesän 2014 festivaalilla.

– Viranomaisten täsmentynyt ohjeistus on meille helpottava tieto. Koemme, että konsertteihin löydetään nyt aiempia suunnitelmia järkevämpi käytäntö, toimitusjohtaja Juha Miikkulainen kommentoi tiedotteessa.

Tiukka linja ehti herättää sosiaalisessa mediassa ihmetystä. Asiasta tviittasi muun muassa pääministerin ministeriryhmän erityisavustaja Juho Romakkaniemi:

– Eihän tässä touhussa ole enää mitään järkeä. Ei enää edes pillimehua tai tuttelia festarialueelle. Tämä muutetaan.

Kun Pori Jazz muutti linjaansa iltapäivällä, Romakkaniemi kiitti Twitterissä järjen voittamista.

Taustalla valitukset

Tiukentunut alkoholikäytäntö juontaa juurensa Valviraan tulleista ilmoituksista. Aiemmin omien juomien nauttiminen sallittiin Pori Jazzissa ja myös Järvenpään Puistobluesissa piknik-hengessä toisin kuin muilla festivaaleilla.

Alkoholihallinnon ohjauksen ryhmäpäällikkö Kari Kunnas kertoo, että Valvira tarttui asiaan saatuaan ilmoituksia festivaalien eriarvoisesta asemasta.

Kunnaksen mukaan ilmoituksia tuli lähinnä kansalaisilta ja viranomaisilta, mutta ilmeisesti myös muut festivaalit ovat pitäneet Pori Jazzin ja Puistobluesin alkoholikäytäntöjä epäreiluna.

– Suoria yhteydenottoja ei ole tullut, mutta välillisesti on ymmärretty näin, että myös muut festivaalijärjestäjät ovat olleet hieman närkästyneitä siitä, että heidän täytyy tietyllä tapaa toimia ja muiden ei tarvitse ja että muut festivaalit ovat saaneet siitä tiettyä etua, Kunnas kertoo.

– Aluehallintovirastoista ja muualta tulleiden kommenttien perusteella siellä on käyty keskusteluja, hän täsmentää.

Ilmoituksia saatuaan Valvira lähetti alkoholilain noudattamisesta muistutuskirjeen Poliisihallitukselle, joka puolestaan muistutti asiasta poliisilaitoksia. Poliisihallitus edellytti kirjeessään, että laitokset ottavat hyvissä ajoin tapahtumajärjestäjiin yhteyttä ja muistuttavat alkoholilain noudattamisesta. 

Poliisitarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta kertoo, että Porissa ja Järvenpäässä tulkittiin aiemmin alkoholilain rinnalla järjestyslakia.

– Järjestyslaissa on niin sanotusti [alkoholin] piknik-nauttiminen sallittu, ja siihen liittyen oli ajateltu, että sitä voitaisiin soveltaa. Alkoholilaki on kuitenkin erityislaki, joten sitä ei voida jättää noudattamatta.

Alkoholilain mukaan alkoholijuomia ei saa nauttia julkisissa tilaisuuksissa.

Valviran Kari Kunnas huomauttaa, että alkoholilaki on perusasetelmaltaan samanlainen kuin 1930-luvulla säädetty väkijuomalaki, josta moni nykylain pykälä juontaa juurensa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.