Mainos

Pilkkikelit ohi etelässä – jäille ei enää asiaa

Pilkkijöitä on näkynyt vielä viime päivinä järvien jäillä etelässäkin. Jäät ovat kuitenkin jo erittäin heikkoja.

– Etelä- ja Lounais-Suomessa ei kannata enää järvien jäille mennä. Jokien jäät puolestaan ovat heikkoja jo koko maassa, varoittaa hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Korhonen on erityisen huolissaan ihmisistä, jotka menevät jäälle pilkkijöiden perässä tuntematta aluetta, olosuhteita tai virtauksia.

Tänä vuonna jäät ovat olleet monin paikoin normaalia heikommat, sillä lumisateiden takia teräsjää jäi ohueksi. Lumisohjosta ja vedestä syntynyt kohvajää on haurasta ja sulaa nopeasti.

Tänä vuonna jäihin hukkuneita viisi

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tilastojen mukaan tänä vuonna jäihin on hukkunut tähän mennessä viisi ihmistä. Menehtyneiden määrä on vähentynyt viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 2008 jäihin hukkuneita oli 37.

Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta muistutetaan, että jäällä liikuttaessa on aina oltava kunnon varusteet mukana.

– Jäänaskalit ovat ehdottomat, sillä pudotessa jään reuna tulee niin liukkaaksi, että ylös on vaikea päästä. Myös pilli, pelastuspuku, heittoliina sekä vesitiivis reppu ovat jäällä liikkujan vakiovarusteita, sanoo koulutussuunnittelija Aki Leinonen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta.

Repussa on hyvä olla vesitiiviissä paketissa puhelin ja vaihtovaatteet. Lähtiessä on hyvä ilmoittaa, mihin on menossa ja milloin palaa.

Jään rakenne muuttuu sään lämmetessä

Tällä viikolla lämpimät säät ja sateet vauhdittavat lumen sulamista ja jäiden heikkenemistä koko maassa.

– Vaikka jää olisi paksuakin, se ei välttämättä kestä, sillä jään rakenne on jo monissa paikoissa muuttunut puikkomaiseksi, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Jäiden lähtö ajoittuu tänä vuonna lähelle pitkänajan keskiarvoja. Etelä-Suomessa jäät lähtevät yleensä vapun aikaan, Keski-Suomessa äitienpäivän tienoilla ja pohjoisessa toukokuun lopussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.