Mainos

Pikkuvauvojen uniongelmista tullut ADHD:n kaltainen muoti-ilmiö

Pitkät yöunet ovat monille pienen vauvan vanhemmille enemmän haavekuvaa kuin arkitodellisuutta. Imeväisikäisen nukahtamisvaikeudet ja yöheräily ovat lastenneurologian erikoislääkärin Outi Saarenpää-Heikkilän mukaan varsin tavallisia.

Alle puolivuotiaalta lapselta ei Saarenpää-Heikkilän mielestä voi edes odottaa kovin kummoisia unenlahjoja. Vauva erottaa vanhemman ja itsensä toisistaan vasta noin neljän kuukauden iässä. Tuolloin lapsella voi jo olla tuntemuksia ikävästä silloin, kun äiti tai isä ei ole vierellä.

Saarenpää-Heikkilän tähdentää, että itkusta huolimatta vanhempien ei pidä mennä vauvan tahtiin joka asiassa, koska on vanhempien tehtävä luoda raamit lapsen elämälle eikä toisin päin.

Lasten uniongelmat eivät Saarenpää-Heikkilän kokemuksen mukaan ole yleistyneet, mutta niistä on viime aikoina tullut muoti-ilmiö.

-Se on vähän sama asia kuin ADHD. Heitä on aina ollut keskuudessamme, mutta nyt heille on saatu nimi. Kyllä lapsilla uniongelmia on ollut ainakin ne parikymmentä vuotta, jotka minä olen lääkärinä ollut.

ADHD on tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö.

Neuvoloilla ei ole unisuosituksia

Saarenpää-Heikkilän mielestä imeväisten uniongelmat liittyvät yleensä nukkumistottumuksiin, ja ne voitaisiin useimmiten hoitaa neuvolasta saatavilla yksinkertaisilla ohjeilla.

Neuvoloilla ei Saarenpää-Heikkilän mielestä ole kuitenkaan antaa uniongelmista yhtä johdonmukaista tai tarkkaa tietoa kuin vaikkapa ravitsemusasioista. Terveydenhoitajat ovat kyllä tietoisia lasten uniongelmista, mutta neuvoloissa noudatettavat suositukset ovat yleensä olleet lastenlääkärien käsialaa.

-Perinteisesti ruokinta on ollut lähellä lääkärien ja myös lastenlääkärien sydäntä. Kyllä se perusongelma on siinä, että lääketieteessä ei kaiken kaikkiaan ole unihäiriöitä lääkäreille opetettu. Kaikki on täytynyt opetella ja kaivaa työhön valmistumisen jälkeen. Suomessa unilääketieteen historia on kuitenkin vielä melko nuorta.

(MTV3-STT/Terhi Leiniö)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.