Mainos

Pikkupuutarha uusiksi

Vappupäivänä 1.5.2005 esitimme jakson "Pikkupuutarha uusiksi". Lähtökohdista mainitsimme muun muassa seuraavaa:

"1970-luvulla rakennetun erillistalon pihamaa on kaikkiaan 170 m2 käsittävä alue. Uudet omistajat haluavat viihtyisän, mutta selkeäilmeisen puutarhan. Alkutilanne on erinomainen, sillä nykyisellään puutarhasta löytyy ainoastaan ilmeeltään ankea laatoitus sekä huonokuntoinen nurmikko. Sijainti on hyvin suojainen ympäröivien rakennusten ja aitojen ansiosta. Auringonvaloa riittää koko päivän. Pihan laatoitus laitetaan uuteen uskoon, tehdään terassi ja sen ympärille, istutusalue, vesiaihe ja pergolaportti."

Istutusalueelle laitettiin ystäviltä saatuja kasveja - päivänliljoja, akankaalia, saksankurjenmiekkaa ja pioneja. Sinne istutettiin myös mirrinminttua. Mielenkiintoista oli sekin, että taimet olivat alun alkaen jättikokoisia: sellaisilla saadaan puutarhaan nopeasti valmis vaikutelma.

Naapurin tylyn näköinen tiiliseinä kaipasi myös houkuttelevampaa ilmettä. Se saatiin aikaan istutusalueella, johon valittiin perennoja: elokuunastereita, jättipoimunlehtiä ja tarhaliljoja. Korkeutta ryhmään tuovat kuutamohortensiat. Maanpeittokasveiksi valittiin muun muassa seppelvarpuja. Massiivista seinää pehmentämään istutettiin köynnöksiä ja havuja. Köynnökset ohjattiin kasvamaan seipäille ja Petrin tekemälle säleikölle, jotka asukkaiden toiveesta jätettiin kiinnittämättä seinään - ne siis nojaavat sitä vasten.

Pihan aurinkoisuus suorastaan vaati vilvoittavaa vesiaihetta. Sellainen tehtiin kaivamalla maahan saavi, jonka kannen kaunistukseksi valittiin joukko vanhoja pulloja, joista osa toimii suihkulähteenä. Ympärille pantiin koristekiviä.

Puutarha näyttää nyt hienolta. Hortensiat ovat juuri alkaneet kukkia ja köynnökset ovat innokkaasti nousemassa ylöspäin. Nurmikko on suorastaan pelottavan hyväkuntoisen näköinen. Seppelvarpujen pikkuruinen kukinta oli juuri loppumassa, niiden koristearvohan perustuu oksiin ja lehteen. Eivätkä jättipoimunlehdet pettäneet tälläkään kertaa! Havut voivat hyvin ja niiden talvi/kevät-suojauksesta oli selvästi muistettu huolehtia. Lamoherukka on nimensä mukaisesti peittänyt läheisen maanpinnan hyvin nopeasti.

Ja vesi solisee hyvin - pumppu on huollettu ja allas tyhjennetty ennen talvea.

(Pioni 28.4.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.