Pikkulasten ruokavalio huonolla tolalla

Vuoden iässä perheen yhteiseen ruokapöytään siirtyessään lapsi saa tuoreen tutkimuksen mukaan eteensä usein makeaa, suolaista ja rasvaista ruokaa.

Alle kouluikäisten ravitsemusta on nyt ensimmäistä kertaa selvitetty laajasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Lapsen ruokavalio ennen kouluikää-tutkimuksessa. Tutkijoiden mukaan koko perheen olisi tarkistettava ruokatottumuksiaan, kun pikkulapsi tulee yhteiseen pöytään. Alle kouluikäinen tarvitsisi lautaselleen enemmän kasviksia, hedelmiä ja pehmeää rasvaa.

Kotona hoidettujen lasten ruokavalio oli tutkimuksen mukaan huonompi kuin päiväkotilapsilla.

-Päiväkodeissa ruuan laatuun on kiinnitetty paljon huomiota. Toisaalta myös toisten lasten malli voi innostaa monipuoliseen ruokaan. Päiväkodin terveellinen arkiruoka vaihtuu kuitenkin usein viikonloppuna herkkuihin, sanoo tutkimusprofessori Suvi Virtanen.

Tutkimuksen mukaan lähes kaikki suomalaislapset aloittavat taipaleensa äidinmaidolla ja ruokavaliota täydennetään vähitellen kasvis- ja hedelmäsoseilla sekä puuroilla. Kuitenkin jo toisella ikävuodella alkaa mehujuomilla, suklaalla ja makeisilla herkuttelu yleistyä.

Runsas sokeri laimentaa ruokavalion

Sokeria lapset saavat päivittäin yli 40 grammaa ja suurin osa siitä oli muuta kuin kasviksista ja hedelmistä saatavaa luontaista sokeria. Tällaista sokeria saivat eniten lapset, joilla oli herkutteluun mallia näyttäviä sisaruksia.

Tutkimuksen mukaan suuri osa pikkulapsista sai edelleen liian vähän D-vitamiinia, vaikka sitä on lisätty maitoon ja rasvaan jo usean vuoden ajan.

-Runsas sokeri tavallaan myös laimentaa ruokavaliota. Lapset, jotka söivät paljon tätä teollisuuden lisäämää sokeria, saivat myös selvästi vähemmän D-vitamiinia kuin vähemmän lisättyä sokeria syöneet lapset. Myös rasvan laatu oli näiden lasten ravinnossa huonompaa, toteaa Virtanen.

Perheiden taustat heijastuivat myös lasten ruokavalioon. Tutkijoiden mielestä neuvolassa ravitsemusneuvontaa pitäisi tarjota erityisesti nuorille ja vähemmän koulutetuille perheille. Lisätietoa perheille löytyy myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivulta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat