Mainos

Pikkulasten korvatulehdusrokotukset alkavat sittenkin

Pikkulapsia aletaan vuoden päästä rokottaa korvatulehduksia vastaan. Suomi on viimeisiä Länsi-Euroopan maita, jotka ottavat pneumokokki-rokotteen kansalliseen rokotusohjelmaansa.

Kaikkia korvatulehduksia rokote ei poista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut, että pikkulasten rokottamisella voidaan ehkäistä noin 9000 lasten välikorvantulehdusta ja vajaa parisataa lasten vakavaa infektiota.

- Pneumokokki on hyvin merkittävä korvatulehdusten aiheuttaja. Lisäksi se aiheuttaa vaikeita tautimuotoja kuten keuhkokuumetta ja verenmyrkytyksiä sekä aivokalvontulehduksia. Rokote on erityisen tehokas näitä vaikeita tautimuotoja vastaan, ja se vähentää pikkulapsilla bakteerin oireetonta kantajuutta, kertoo THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö Tuija Leino.

THL onkin arvioinut, että pikkulasten rokottaminen estää myös aikuisväestössä noin 800 keuhkokuumetta ja 25 kuolemaa, kun pikkulapset eivät enää rokottamisen jälkeen levitä tautia kuten nyt. Aikuisten säästyminen vakavilta sairastumisilta olikin lopulta se syy, miksi asiantuntijat esittivät pneumokokki-piikkiä kansalliseen rokotusohjelmaan.

Rokote maksaa itsensä takaisin

Rokottaminen maksaa vuodessa noin yhdeksän miljoonaa euroa. Lähes samansuuruisiksi on arvioitu menot, joita tulee, kun vanhemmat jäävät töistä kotiin hoitamaan pneumokokin sairastuttamia lapsiaan.

- Arvioidaan jopa, että rokottamisesta tulisi kahdeksan miljoonan euron säästöt vuositasolla. Varovaisten arvioiden mukaan säästyisi neljä miljoonaa, perustelee finanssisihteeri Jenni Eskola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Yleisen rokotusohjelman vuosikulut ovat alle 14 miljoonaa euroa, minkä vuoksi pneumokokki-rokotetta on pidetty liian tyyriinä lisänä kansalliseen rokotusohjelmaan, ja sen lisäämistä ohjelmaan on vastustettu.

Hallitus päätti kuitenkin torstain budjettiriihessään nostaa pneumokokki-rokotteen kansalliseen rokotusohjelmaan. Se yllätti THL:n ja siksi ei ole vielä tarkkaa tietoa, miten rokottamiset lopulta järjestetään. Todennäköisesti rokottaminen alkaa ensi vuonna syntyvistä pikkuvauvoista.

Eskolan mukaan rokottamisen aloitusta syksyyn venyttää rokotteenvalmistajien kilpailuttaminen. Tällä hetkillä tarjolla on kaksi eri valmistetta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.