Mainos

Pikkulapsia pahoinpidellään kuoliaaksi

Lapsen tappaminen liittyy useimmiten vanhemman itsemurhaan tai äidin sekavaan tilaan synnytyksen jälkeen.

Meneillään olevan laajan tutkimusprojektin mukaan noin kaksisataa lasta menetti henkensä vanhempiensa käsissä vuosina 1970-1994.

Reilussa parissakymmenessä tapauksessa kuolema seurasi vahingossa pahoinpitelystä. Tutkimusprojektin tutkija, lastenpsykiatri Anne Kauppi korjaa aiemmin julkisuudessa olleita vääriä tietoja, joiden mukaan vanhemmat olisivat pahoinpidelleet tutkimusaikana lähes kolmesataa lasta hengiltä.

Äiti uskoo armahtavansa

Lastenpsykiatri Kaupin mukaan lapsen surmaa useimmiten äiti. Mielenterveysongelmista kärsivä äiti uskoo armahtavansa lapsensa tappamalla hänet. Äiti surmasi alle vuorokauden ikäisen lapsen 56 tapauksessa. Kuolemista 75 oli niin sanottuja laajennettuja itsemurhia, joissa vanhempi tappoi myös itsensä.

- Syyt, minkä tähden äidit päätyvät lapsen surmaamiseen tai tappamiseen, ovat yleensä se, että äiti on psykoottinen tai psykoottistasoisesti masentunut, esimerkiksi synnytyksen jälkeisen masennuksen vuoksi tai muista elämäntilanteista johtuvista syistä johtuen. Tai sitten hän yrittää laajennettua itsemurhaa mutta ei kykene suoriutumaan siitä muuta kuin lapsen osalta, Kauppi kertoo MTV:n uutisille.

Naiset ja miehet surmaavat lapsiaan eri syistä. Miehillä surmatyö liittyy monesti yleiseen väkivaltaisuuteen ja alkoholismiin.

Vanhemmat pahoinpitelevät noin 50 000 lasta vuosittain

Suomi on ollut johtava erityisesti alle 1-vuotiaiden lasten kuolemaan johtavissa pahoinpitelytilastoissa. Vanhemmat pahoinpitelevät jollain tavoin arviolta noin 50 000 lasta vuosittain.

Tutkimusprojektin johtaja, lastenpsykiatri Anne Kauppi ei kuitenkaan pidä suomalaisia erityisen pahoinpitelyherkkinä vaan syyt ovat moninaisempia.

- Suomalaiset eivät ole erityisen aggressiivinen kansa, mutta alkoholi ja perheväkivalta on iso ongelma, varsinkin kun ajatellaan lasten kannalta. Meidän pitäisi enemmän puhua perheväkivallasta, joka on selkeä riskitekijä lasten hengen suhteen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.