Mainos

Pikkulapset halutaan hoitaa yhä useammin kotona

Pienten lasten vanhemmat haluavat hoitaa lapsensa entistä enemmän kotona. Tänään julkaistun Väestöliiton perhebarometrin mukaan Suomessa arvostetaan kotihoitoa poikkeuksellisen paljon muihin Euroopan maihin verrattuna. Kyselytutkimukseen vastanneet kuitenkin kokevat, että perhetuet ovat liian pienet kotihoidon järjestämiseen.

- Kotihoidon suosio oli tutkimuksen tuloksena minulle yllätys. Lapsiperheet kuitenkin kokevat, ettei heillä ole tarpeeksi resursseja hoitaa lastaan kotona, tiivistää perhetutkija Lassi Lainiala Väestöliitosta.

Turkulainen, kahden lapsen äiti, tietää mistä tutkija puhuu.

- Kaikki meidän perhetuet menevät kyllä ruokaan. Lähipiirini lapsiperheet ovat saman ongelman edessä. Kotiin ei ole yksinkertaisesti varaa jäädä niin pitkäksi aikaa kuin haluaisin", Leena Nurmisto kertoo.

Erityisen vaikeaa kotihoidon järjestäminen on yhden vanhemman talouksissa. Yksinhuoltajaperheet esittävätkin, että hoitovapaan voisi käyttää vanhemman lisäksi myös lapsen lähisukulainen. Perhetutkijan mukaan ehdotus on hyvä.

- Miksi ei. Mielestäni vaihtoehto on hyvä ja sen voisi nostaa keskusteluun, Lainiala sanoo.

Enemmän isiä vapaille, enemmän joustoa työpaikoille

Suomalaisten lasten vanhemmat toivovat myös työnantajalta ja työympäristöltä enemmän joustoa työaikoihin. Perhetutkija ymmärtää toiveen ja muistuttaa, että eri aloilla voi olla suuretkin erot siinä, kannustetaanko vanhempaa perhevapaille vai ei.

- Asiantuntija-ammateissa työntekijä voi saada vapaita ihan vain pyytämällä, mutta tilanne on ihan eri esimerkiksi hoitoalalla.

Tutkimuksen vastaajat kannustivat erityisesti isiä käyttämään perhevapaita enemmän. Suomalaiset isät käyttävätkin esimerkiksi vanhempainvapaan kokonaiskestosta alle 2 prosenttia. Väestöliiton toimitusjohtajan Helena Hiilan mukaan kyse on asenteista.

- Tässä on vieläkin pienoisen asennekasvatuksen paikka. Luulen, että isät pelkäävät eniten sitä, mitä työnantaja ja työkaverit ajattelevat, jos isä jää kuukausien vanhempainvapaalle", Hiila arvioi.

Väestöliiton perhebarometri julkaistiin tänään. Perhepolitiikkaa käsittelevään kyselytutkimukseen vastasi 2000 suomalaista.

Katso Mari Karppisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.