Mainos

Pikavippiyrityksille pakollinen rekisteröinti huomisesta lähtien

Pikavippejä koskeva laki tiukkenee huomenna. Jatkossa kuluttajaluottoja saavat tarjota vain Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämään rekisteriin hyväksytyt luotonantajat, jotka velvoitetaan noudattamaan hyvää luotonantotapaa.

Uudistuksen pitäisi karsia alalta epärehelliset ja ammattitaidottomat toimijat. Yhdeksää alan yritystä edustavan Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto pelkää kuitenkin, että tämä toive vesittyy, koska rekisteröintimaksut ovat liian matalat eikä valvontaan sen vuoksi ole riittäviä resursseja.

Valtioneuvosto vahvisti toissa viikolla rekisteröintimaksuksi 280 euroa ja valvonnan vuosimaksuksi 500 euroa. Pienlainayhdistys kannatti Kuusiston mukaan reilusti isompia eli noin kymmenkertaisia summia.

- Se olisi ollut edes minimaalinen takuu sitä, että toiminnanharjoittajalla on jotain varoja kassassaan. Noin pienet summathan voi maksaa vaikka omasta taskusta, Kuusisto sanoi STT:lle.

Pienlainayhdistys olisi Kuusiston mukaan halunnut, että perittävillä maksuilla olisi kustannettu yksi kokopäiväinen vakanssi pikavippiyritysten valvontaan. Nyt sitä ei saada.

Pienlainayhdistys edustaa yhdeksää yritystä, joiden yhteenlaskettu osuus alan markkinoista on noin 62 prosenttia. Kaupparekisterissä pikavippejä tarjoavia yrityksiä on yli sata.

Valvonta helpottuu

Kuluttajaviraston johtaja Anja Peltonen uskoo, että rekisteröintipakko jäntevöittää tuntuvasti pikavippiyritysten valvontaa. Tähän asti melkein kuka tahansa on voinut aika helposti perustaa pikaluottoyrityksen, hän huomautti.

Kun lisäksi osalla yrityksistä on ollut lukuisia aputoiminimiä, viranomaisten on ollut hankala seurata, ketä alalla kulloinkin toimii ja kuinka sääntöjä noudatetaan.

Rekisteröintimaksun alhaisuus ei Peltosen mielestä ole iso ongelma, kun rekisteriin pääsylle on kuitenkin myös muita vaatimuksia. Liian korkea maksu voisi lisäksi rajoittaa uusien yritysten tuloa alalle.

Peltonen pitää merkittävänä myös uuden lain velvoitetta hyvän luotonantotavan noudattamiseen. Pikavippiyhtiöt joutuvat vastedes selvittämään tarkemmin muun muassa asiakkaiden maksukykyä. Lisäksi kuluttajan pitää jatkossa saada keskeiset luottoa koskevat tiedot erityisellä lomakkeella.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.