Pikavippiyhtiöillä kytköksiä Viroon

Viro on keskeinen maa suomalaiselle pikavippibisnekselle, selviää MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman selvityksestä.

Suomalaiset henkilöt esimerkiksi omistavat vippiyrityksiä virolaisten yritysten kautta.

Esimerkiksi Mobiilivippiä kauppaavan Osaühing Mobile Fundingin emoyritys on rekisteröity Viroon. 45 minuuttia -ohjelman kuvausryhmä käännytettiin pois yhtiön ovelta Helsingissä.

- Ota yhteyttä Kotkassa asuvaan johtajaan, yhtiöstä todettiin. Puhelimitse tavoitettu johtaja väitti, ettei ole enää pariin kuukauteen ollut yhtiössä missään roolissa.

Miehellä on ulosottovelkaa noin 200 000 euroa. Hänellä ja yhtiön toisella avainhenkilöllä on myös tuomiot törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksesta.

Viron kaupparekisterin mukaan yksi Mobiilivipin virolaisen emoyrityksen perustajista on Baltasar Consulting.

Sen takana taas on talousrikoksista takavuosina tuomittu liikemies. Mies on pyörittänyt vuosia lasten auttamiseen ja liikennevalistukseen liittyviä hyväntekeväisyyshankkeita, jotka ovat tunnetumpia puhelinmyynnistään kuin avustustyöstään.

Huippumalli vippiyhtiön takana

Pikavippibisnes kukoistaa myös Virossa. Sikäläinen Creditmarket on perustanut osakeyhtiön myös Suomeen ja tarjoaa saman nimen alla pikavippejä.

Creditmarketin omistusjärjestelyjen takaa löytyy maailman catwalkeilla mainetta niittänyt huippumalli Carmen Kass.

Toinen omistaja on Kassin pitkäaikainen liikekumppani, joka on kotimaassaan oikeudenkäynnissä syytettynä rakennusalaan liittyvistä talousrikoksista.

45 minuuttia –ohjelma pyysi Creditmarketin toimitusjohtajalta ja Kassilta haastattelua. Viesteihin ei vastattu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat